Τάδε έφη αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄…

Λίγα μόνο από τα «καυτά»σημεία παλαιότερων,αλλά και πιο πρόσφατων συνεντεύξεων και δηλώσεων του αρχιεπισκόπου,και σχολιασμός…

επί της ευκαιρίας της προσπάθειας του εν λόγω αρχιεπισκόπου να σπαταλήσει 9 εκατομμύρια και να καταστρέψει το περιβάλλον της παλιάς Λευκωσίας,μόνο για την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του

Η εκκλη-και-σία αντεπιτίθεται…εν μέσω “οικονομικής κρίσης”-καπιταλιστικής υφαρπαγής,ενώ οι ελλαδίτες πεινούν,χτίζουν θεόρατο ναό εκατομμυρίων!

Σημείο 1)

Συνέντευξη Down Town / Θανάση Φωτίου / http://athkeiaseros.pblogs.gr/tags/archiepiskopos-gr.html

-Όταν πριν από μερικά χρόνια δώσατε στους πυρόπληκτους της Ζαχάρως 30 χι- λιάδες λίρες, απαντήσατε σ’ όσους σας επέκριναν τότε για το μι-κρό ποσό πως «τα λεφτά της Εκκλησίας δεν είναι για να τα πετάς στο γάμο του καραγκιόζη». Και σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έλετε να κτίσετε ένα ναό 9 εκατομμυρίων ευρώ! Δεν μου κάνει λογικό …

-Θα πρέπει να σας διευκρινίσω κάτι. Όταν ανέλαβα αρχιεπίσκο- πος έθεσα κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην μπορεί ο κάθε αρχιεπίσκοπος ή μητροπολίτης να κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά της Εκκλησίας. Χρειάζεται η άδεια της Συνόδου για ποσά άνω των δέκα χιλιάδων λιρών. Επειδή θα ήταν πολύ γελοίο το ποσό των 10 χιλιάδων, δώσαμε 30. Αργότερα, η Σύνοδος αποφάσισε και δώσα- με επιπλέον ένα εκατομμύριο. Άρα στους πυρόπληκτους δεν δώ- σαμε μόνο 30 χιλιάδες … Τότε προς τι η δήλωση ότι «τα λεφτά δεν είναι για να τα πετάς στο γάμο του καραγκιόζη»; Δεν είμαι σίγουρος αν τώρα που μου το διευκρινίζετε, μου ακούγεται καλύτερο ή χειρότερο.

-Δηλαδή, δώσατε και περισσότερα χρήματα και κάνατε κι αυτή την, όχι και τόσο κομψή θα έλεγα, δήλωση;

-Εμείς θέλουμε να είμαστε προσγειωμένοι και να μην πετούμε στα σύννεφα. Και να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της Εκ- κλησίας να κάνει ό,τι θέλει. Κι αυτό διότι «εκτυπήσαμεν στο ανώ-βλιον και είδαμε το κατώβλιον». Και έκανα εκείνη τη δήλωση για να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία που έχει για μας η σωστή δια- χείριση των χρημάτων της Εκκλησίας. Δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκε ακριβώς έτσι, εν πάση περιπτώ-σει.

-Και η διαχείριση αυτή επιβάλλει τώρα την ανέγερση ενός ναού 9.000.000;

-Το θέμα του καθεδρικού είναι θέμα της Εκκλησίας. Είναι η διοι-κούσα Εκκλησία που θα αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι καθεδρικό ναό. Δεν θα το αποφασίσει ο λαός. Όπως μια νοικοκυρά απο-φασίζει πώς θα κτίσει το σπίτι της, αν θα είναι των 100, των 150 ή των 200 τ.μ., πόσο μεγάλο θα κάνει το σαλόνι και πόσο μεγάλη θα κάνει την κουζίνα της, έτσι και στο θέμα του καθεδρικού, εκεί-νος που θα κρίνει είμαστε εμείς, όχι ο κάθε ανεύθυνος …; Άσε που χρησιμοποίησαν του κόσμου τα ψέματα και μάλιστα μορφωμέ-νοι άνθρωποι, του αρχαιολογικού τμήματος. Είπαν ότι κτίζοντας τον ναό, θα καταστρέψουμε αρχαιότητες. Ουδέν αναληθέστερον. Είπαν ότι θα χαλάσουμε διατηρητέες οικοδομές. Μα είναι κακο- ήθειες αυτά τα πράγματα. Ούτε αρχαία θα καταστρέψουμε, ούτε διατηρητέες οικοδομές. Τους το εξήγησα. Αλλά δεν τους εσυγκί-νησεν η εισαγωγή που τους έκανα! Και έμεινε κολλημένη η βε-λόνα τους πάνω στα έξοδα του καθεδρικού ναού!

-Ναι, κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσατε να κάνετε γηροκομεία και ορφανοτροφεία μ’ αυτά τα χρήματα.

-Δεν μου ακούγεται παράλογο! Πρέπει να ξέρετε πως η Αρχιεπισκοπή, ξοδεύει 10.000 ευρώ την ημέρα για τους φτωχούς και τους αρρώστους. Δεν τα λυπάται η Εκ-κλησία τα χρήματά της. Με πολλή αγάπη τα προσφέρουμε στο λαό γιατί τα χρήματα είναι του λαού, δεν είναι δικά μου. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε λελογισμένη διοίκηση.

-Εκείνο που πρωτίστως ενόχλησε είναι η δήλωσή σας ότι ντρέ-πεστε να δείχνετε στους επισκέπτες σας τον Καθεδρικό του Αγί- ου Ιωάννη, επειδή είναι μικρός!

-Όχι, όχι, όχι. Ξέρω ότι αυτό γράφτηκε σ’ όλες τις εφημερίδες, αλλά γράφτηκε επειδή οι δημοσιογράφοι αποδίδετε αυτά που σκέφτε- στε εσείς κι όχι αυτά που λέω εγώ. Εγώ είπα πως, όταν πηγαίνου- με εμείς επίσκεψη, αυτοί μας υποδέχονται σε καλλιμάρμαρους και μεγάλους ναούς. Και είπα πως, όταν τους υποδεχόμεθα εμείς, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη, μου προκαλεί ντροπή… Δηλαδή επειδή έχουν αυτοί καλλιμάρμαρους και μεγάλους κα- θεδρικούς ναούς, θα πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς; Δεν μοιάζει λίγο μ’ αυτό που κάνουν οι γυναίκες, που αγοράζουν ακριβές τσάντες για να τις επιδείξουν στις φίλες τους; Γιατί να σας προκα- λεί ντροπή ένας ιστορικότατος ναός; Μια στιγμή, μια στιγμή. Δεν μου προκαλεί εντροπή η ιστορία του ναού που είναι σπουδαία, η εσωτερική του διακόσμηση που είναι θαυμάσια, η όμορφη εξωτερική του εμφάνιση … Το κατάλαβα. Το μέγεθος είναι το πρόβλημα. Ακριβώς. Την εποχή που κτίστηκε αυτός ο ναός, ήταν πολύ μεγά- λος. Σήμερα είναι πολύ μικρός. Είναι παρεκκλήσι. Και δεν μπορεί να ονομάζεται καθεδρικός ένας ναός που έχει πλάτος λιγότερο από έξι μέτρα. Δεν χωρά να κάνουμε μια δοξολογία, μια ενθρόνιση, μια χειροτονία! Η αρχαιοτάτη Εκκλησία της Κύπρου να μην έχει έναν καθεδρικό ναό αντάξιο της ιστορίας της; Αυτό είναι που μου προ- καλεί εντροπή. Μεταφορικά το λέω! Δεν είναι για να κάνουμε επί- δειξη. Απλά θέλουμε να είναι λειτουργικός.

Από την μία τα χρήματα είναι του λαού,από την άλλη δεν αποφασίζει ο λαός?Αφού ΔΙΚΑ ΤΟΥ τάχα είναι!Τελικά,ποιου είναι τα χρήματα που ο πιστός αφήνει στο παγκάρι???Επίσης,

Σημείο 2)φαίνεται ξεκάθαρα ότι τουλάχιστο για τον αρχιεπίσκοπο,»ποιος την έχει πιο μεγάλη» μετρά(καλιμάρμαροι ναοί,αντάξιοι της ιστορίας κοκ)…

Σημείο 3)Δηλ για την «διοικούσα εκκλη-σία»,η οποία μπορεί τάχα να διαχειρίζεται τα χρήματα του λαού «αποδοτικότερα» από τον ίδιο,η ανέγερση ναού 9 εκατομμυρίων για το θεαθήναι έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την αύξηση της βοήθειας στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας?

Είπατε πως με την κατασκευή του θα αναζωογονηθεί η περιοχή

-Nαι, είναι έναν όραμα, πολύ θετικό για τη Λευκωσία. Και θα ξοδέ- ψουμε αρκετά λεφτά για να ζωντανέψουμε την εντός των τειχών πόλη …

-Και πώς θα το πετύχετε αυτό; Με τους 500 πιστούς που θα κατε- βαίνουν για δυο ώρες την Κυριακή; Δεν θα ήταν πιο αποτελε- σματικό αν βοηθούσατε νεαρά ζευγάρια να εγκατασταθούν στην περιοχή; Με 9 εκατομμύρια μπορείτε να βοηθήσετε μέχρι και 90 ζευγάρια. Εμένα, πάντως, αν μου δώσετε 100.000 ευρώ, αύριο κιόλας ξεκινώ μετακόμιση.

             -Η Εκκλησία έχει μια αποστολή. Και η αποστολή της δεν είναι μόνο θρησκευτική. Είναι και φιλανθρωπική και ανθρωπιστική και πο-λιτιστική, είναι και εθνική. Η μεγαλύτερη υποχρέωσή της είναι να δώσει σε κάποιον που πεινά, πέντε ππαράδες ώστε να μην πεθάνει από την πείνα. Αν πάλι κάποιος είναι άρρωστος και πρέπει να πάει να κοιτάξει την υγεία του, να του συμπαρασταθεί. Και πρέπει να ξέ-ρετε πως, στο πλαίσιο της φιλανθρωπίας δίνουμε περισσότερα απ’ όσα πρέπει να δίνουμε. Η Εκκλησία δεν είναι ούτε για να κτίζει σπίτια στους πολίτες, ούτε για να ξοφλά τα χρέη τους. Άμα ένας πάει και παίζει στη ρουλέτα και μπατιρίσει, πρέπει να πάω εγώ να του ξεχρεώσω τα χρέη του; Δεν είπα αυτό. Είπα ότι το να ενισχύσετε νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν σπίτι, εμπίπτει στο φιλανθρωπικό έργο της Εκ- κλησίας.Δεν υπάρχει στον κόσμο Εκκλησία που κτίζει σπίτια ή ξεχρεώνει χρέη. Το καθήκον της Εκκλησίας είναι να συμπαραστέκεται στον άνθρωπο. Της εικόνας του Θεού. Προσφέρει πολλές υποτροφί- ες, στηρίζει νέους, γέρους … Δεν αδιαφορεί ούτε για τους φτω- χούς, ούτε για τους ασθενείς. Υπάρχει η εντύπωση, ξέρετε, πως η Εκκλησία είναι ζάμπλουτη και τα κρατά σφιχτά τα χρήματά της να μην της τα πάρουν. Λανθασμένη εντύπωση. Χρήματα έχουμε, αλλά χρειαζόμαστε πολλαπλάσια για να μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας. Δεν μπαουλιάζουμε χρήματα στην τράπεζα. Δίνου- με περισσότερα απ’ όσα εισπράττουμε.

Σημείο 4)Δηλ ο λαός να κακοπερνά και να υποφέρει δεν υπάρχει πρόβλημα,αρκεί να μην πεθαίνει της πείνας,ενώ εσείς έχετε τα εκατομμύρια?

Kathimerini.gr / January 2010

Αναστάτωση προκάλεσαν ενέργειες- τοποθετήσεις σε οικονομικά και πολιτικά θέματα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Μείζον ζήτημα με έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχει προκληθεί από την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να αγοράσει, για διανομή από τους ιερούς ναούς, 10.000 αντίτυπα του βιβλίου «Τα Οικονομικά της Ομοσπονδίας, του Σχεδίου Ανάν και του Κυοφορούμενου Νέου Σχεδίου Λύσης» του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αλλά και από τις θέσεις για το Κυπριακό, τις οποίες ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου διατύπωσε στην Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, ανακοίνωσε ότι μετά τις γιορτές θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η περιουσία της Εκκλησίας να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο ενός ανεξάρτητου οργάνου. Όπως επισήμανε, τα μέλη του ανεξάρτητου αυτού οργάνου δεν θα διαχειρίζονται την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά θα ελέγχουν τη διαχείρισή της από τους Ιεράρχες, ενώ ο διορισμός τους θα γίνεται από τους αιρετούς αντιπρόσωπους των Ελληνοκυπρίων και όχι από την Ιερά Σύνοδο. Κύριο επιχείρημα της πρότασης, θα είναι η διασφάλιση της λελογισμένης χρήσης δημόσιων χρημάτων.

«Ένας οργανισμός δημόσιας ωφελείας, όπως είναι η Εκκλησία, έχει καθήκον να μην κατασπαταλά την περιουσία της κατά το δοκούν, πόσω μάλλον για τη χρηματοδότηση εκδόσεων αλλότριου περιεχομένου, από τους σκοπούς της. Οι δαπάνες της Εκκλησίας πρέπει να γίνονται για τους σκοπούς της Εκκλησίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, απέφυγε να σχολιάσει την πρόθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί, αφού κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέδωσε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, ο οποίος επισκέπτεται τακτικά το Άγιον Όρος, «αθεϊστικά αισθήματα».

Σημείο 5)Δηλ όποιος διαφωνεί στο να περιορίζεται ο αρχιεπίσκοπος στο πνευματικό του έργο και να μην μπλέκεται σε οικονομικά-πολιτικά(όπως εξάλλου υποτίθεται σύμφωνα και με την εκκλησία ότι είναι και ο ρόλος του) είναι άθεος και άρα πρέπει να…καεί στο πυρ το εξώτερον?

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου στον Μιχάλη Χατζηστυλιανού / 16 Ιουνίου 2008 / Σημερινή / http://www.sigmalive.com/simerini/politics/interviews/32114

Δεν είμαι Αρχιεπίσκοπος μιας πενταετίας διαμηνύει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι δεσμεύτηκε προεκλογικά στον Κύκκου Νικηφόρο για θητεία πέντε χρόνων, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή του στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Παράλληλα, ο Μακαριότατος, αφού διευκρινίζει ότι είναι ο ίδιος που ήγειρε θέμα για περιορισμένη θητεία στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, τονίζει εμφαντικά πως η Ιερά Σύνοδος δεν αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.

Σημείο 6)Ιδού το πως κατάφερε-εκμεταλλευόμενος άριστα και το ιδιόμορφο σύστημα εκλογής αρχιεπισκόπου-να εκλεγεί με ΜΟΝΟ 8% ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΨΗΦΩΝ

-Πόσα εκατομμύρια θα δώσετε, τελικά, στην Κυβέρνηση Χριστόφια υπό μορφή φορολογίας?

-Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Εκκλησία απαλλάσσεται από την καταβολή οποιασδήποτε φορολογίας. Εμείς, για να δείξουμε καλή θέληση και για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, πληρώναμε θεληματικά το φόρο ακίνητης περιουσίας. Με την πάροδο του χρόνου θεσπίστηκε διά Νόμου η επιβολή άλλων φορολογιών, όπως είναι για παράδειγμα των κεφαλαιουχικών κερδών, του ΦΠΑ, κ.ά., χωρίς η Εκκλησία να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής τους, ενώ θα έπρεπε.

Σημείο 7)Νομικοί άλλα λένε…

Νομική επεξήγηση: η φορολογία της Εκκληshας LTD, το άρθρο 23.9 του Συντάγματος.. Έχει όντως δίκαιο ο Τοm;

-Ναυάγησαν, τελικά, οι σκέψεις για ίδρυση σχολείων που θα βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της Εκκλησίας?

-Η Εκκλησία θα προβεί στην ανέγερση σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Ήδη έχει προχωρήσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Ετοίμασε τη μελέτη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια και είναι έτοιμος εντός των ημερών να τα υποβάλει στην Πολεοδομία για έγκριση.Τα πρώτα σχολεία της Εκκλησίας θα ανεγερθούν στη Λεμεσό και με χρηματική βοήθεια της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για ένα Δημοτικό, για ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο. Τα σχολεία θα είναι ιδιωτικά και θα βρίσκονται κάτω από την εποπτεία της Εκκλησίας. Οι καθηγητές θα διορίζονται από την Εκκλησία, όπως διορίζονται στα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία. Μελετούμε το όλο θέμα για ν’ αρχίσουμε να κτίζουμε σχολεία και στη Λευκωσία και κατ’ επέκταση στις υπόλοιπες Επαρχίες.

Σημείο 8 )

Νέος τρόπος πλύσης εγκεφάλου/επανεμφύτευσης πίστης η οποία παραπαίει
στις νέες γενιές?
Ελεγχόμενη παιδεία?

Ίσως ειδικά τώρα που μια «αριστερή» κυβέρνηση βγήκε στην εξουσία,να
άρχισαν να προωθούν αυτά τα σχέδια ενόψει και της αλλαγής των
αναλυτικών προγραμμάτων?

Επίσης δέστε αυτό

http://www.psychohistory.com/htm/eln03_terrorism.html

ιδόύ μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα κηρύγματα και η «παιδεία»
θρησκευτικών σχολών

Ισλαμικό σχολείο ->Αλ Κάιντα

Χριστιανικό σχολείο ->ΕΛΑΜ/ΧΑ?

Εγώ όταν ακούω για τους ναούς, βλέπω ότι εκείνοι που αντιτίθενται είναι εκείνοι που δεν εκκλησιάζονται. Δεν νομίζω ότι αυτοί πρέπει να έχουν λόγο. Από αυτούς που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή και είναι πιστά μέλη της Εκκλησίας αν βρίσκονταν κάποιοι και έρχονταν και μου πουν «δεν χρειαζόμαστε Δεσπότη μου εκκλησία να κτιστεί», εγώ θα τους άκουγα. Αλλά οι άλλοι, αφού δεν τα έχουν καλά με την Εκκλησία, δεν έχουν επαφή με την Εκκλησία, δεν θρησκεύουν, δεν εκκλησιάζονται, τι λόγος τους πέφτει; Ταπεινά τους λέω ότι δεν τους πέφτει λόγος. Θέλουν να τους το πω εγώ; Δεν το καταλαβαίνουν;

Σημείο 9)Δηλ όσοι δεν εκκλησιάζονται,δεν θα επηρεαστούν όταν χτιστεί ένας ναός-μαμούθ,που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε σχέση με κυκλοφοριακό και περιβάλλον?

Η εκκλη-και-σία αντεπιτίθεται…εν μέσω “οικονομικής κρίσης”-καπιταλιστικής υφαρπαγής,ενώ οι ελλαδίτες πεινούν,χτίζουν θεόρατο ναό εκατομμυρίων!

Οπότε δεν έπρεπε να έχουν λόγο,αφού τους αφορά?

Ομόφωνα η Σύνοδος αποφάσισε να απευθυνθεί στο λαό. Θα έχει εγκύκλιο την προσεχή Κυριακή και θα διαβαστεί σε όλους του ναούς της Κύπρου και θα ξαναδιαβαστεί την τελευταία Κυριακή προτού έρθει ο Πάπας. Πρέπει να ενημερωθεί όλος ο λαός μας και οι κληρικοί μας είναι υπόχρεοι να δουν τι λέει ο Επίσκοπός τους, η διοικούσα Εκκλησία. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει δική του Εκκλησία και να σηκώνει μπαϊράκι μέσα στην εκκλησία. Οφείλουν υπακοή στη διοικούσα Εκκλησία, στη Σύνοδο. Δεν μπορεί να διατάζει η Σύνοδος κάτι και οι κληρικοί να μην υπακούνε. Όσοι δεν ακούουν είναι εκτός Εκκλησίας.

Σημείο 10)Η «δημοκρατικότητα» του αρχιεπισκόπου,ο οποίος σε άλλες δηλώσεις καταφέρεται τάχα ενάντια στους υποστηρικτές δικτατορικών καθεστώτων…(«Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ενότητα. Εάν όμως κάποιοι ως ενότητα εννοούν να κλείσουν τα στόματά τους οι πάντες και να μιλά ένας, αυτό δεν το καταλαβαίνω και τέτοια ενότητα δεν την θέλω. Δεν είναι ενότητα αυτή. Όλος ο λαός προαισθάνεται την αρνητική κατάσταση που εξελίσσεται. Απέναντί μας έχουμε έναν κατακτητή δύσκολο, ο οποίος αν και πέρασαν 35 χρόνια δεν έκανε καμία -ούτε καν ανεπαίσθητη- υποχώρηση. Ο λαός μας στο σύνολό του θέλει λύση, όχι διάλυση. Θέλει μια πραγματική λύση με την οποία να μπορέσει να ζήσει ευτυχισμένος στην γη των πατέρων του. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ο λαός μας αγαπά ο ένας τον άλλο. Επί αιώνες ζήσαμε ευτυχισμένοι. Μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι και στο μέλλον. Αυτό απεδείχθη μόλις άνοιξαν τα οδοφράγματα: Ήρθαν οι Τούρκοι στις ελεύθερες περιοχές, πήγαμε εμείς στις υπό κατοχή περιοχές. Ούτε μύτη έσπασε, ούτε εχθρότητα υπάρχει. Με πολλή χαρά μας δέχονται και με χαρά τους δεχόμεθα εδώ. Συνεπώς, υπάρχει ενότητα και μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, υπάρχει ενότητα και αγάπη μεταξύ του λαού μας. Εάν υπάρχουν απόψεις για την λύση, αυτό είναι δημοκρατικό δικαίωμα και αλίμονο αν δεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Μόνο στα δικτατορικά καθεστώτα επικρατεί μια μόνον άποψη.»)

Οι ιερές μπίζνες της Εκκλησίας στην Κύπρο / http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=274600&dt=21/06/2009

Οι χρυσοφόρες επενδύσεις σε συνεργασία με τους εμίρηδες του Κατάρ, με τη βοήθεια του Θεού και του Αλλάχ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ Εκκλησία της Κύπρου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περιοδικό «Forbes»με τις πλουσιότερες στον κόσμο, αν υπήρχε τέτοια λίστα. Με 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό, με ακίνητα, με τραπεζικές καταθέσεις, με μετοχές στο χρηματιστήριο, ποιος αλήθεια δεν θα ζήλευε το ιερό πορτοφόλι της. Και όμως, παρά την οικονομική ευρωστία της, η οικονομική κρίση χτύπησε και την Εκκλησία της Κύπρου και άρχισε ήδη περικοπές σε… αγαθοεργίες, σε φιλανθρωπίες και σε βοήθειες. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, τα οικονομικά της Εκκλησίας για να διατηρηθούν εύρωστα θα πρέπει να υπάρξουν οικονομίες και οι οικονομίες αυτές θα προέλθουν κυρίως από την περικοπή των φιλανθρωπιών! Ωστε μετά, Θεού- και… Αλλάχ- θέλοντος, να γίνουν χρυσοφόρες επενδύσεις με τη βοήθεια των εμίρηδων του Κατάρ. Ηδη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ είπε ότι έχουν ζητήσει μείωση του ενοικίου όσοι χρησιμοποιούν υποκαταστικά (σ.σ.: ενοικιαζόμενα ακίνητα) της Εκκλησίας και κυρίως οι ξενοδόχοι, οι οποίοι επικαλέστηκαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τη φιλευσπλαχνία της Μεγαλόχαρης και ζήτησαν να τους μειωθούν κατά 50% τα ενοίκια που πληρώνουν στην Εκκλησία, αφού πολλά ξενοδοχεία στην Κύπρο είναι ιδιοκτησία διαφόρων ιερών μονών και της Αρχιεπισκοπής. Και να ΄ταν μονάχα αυτά; Η οικονομική κρίση χτύπησε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής και ως πρώτο μέσο αντιμετώπισής της ήταν να παγώσουν οι εξαγγελθείσες δεσμεύσεις του Αρχιεπισκόπου για οικονομική βοήθεια προς το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Αλβανίας, ωσότου βελτιωθούν οικονομικά τα πράγματα: «Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα το πράξουμε, όταν όμως αυτό είναι εφικτό» είπε ο Μακαριότατος. Οπως εξήγησε ο διευθυντής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας κ. Ι. Χαριλάου, κατά το 2008 η Εκκλησία απώλεσε περίπου 282 εκατ. ευρώ από μετοχές, ενώ το 2009 προβλέπεται ότι η απώλεια, λόγω της κρίσης, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σημείο 11)Μία εκ των πλουσιοτέρων εκκλησιών στον κόσμο,να κόβει από φιλανθρωπίες πριν να κόψει από την υπέρογκη περιουσία της,η οποία υποτίθεται έτσι κι αλλιώς ανήκει στους πιστούς…Συμφεροντολόγοι.Και αυτά ενώ με τους καταριανούς κλείνουν συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων…

Εκκλησία-Κατάρ: Επενδύσεις μαμούθ σε Πάφο και Λεμεσό

 31/05/2010 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

Οι επενδύσεις που σχεδιάζει η Εκκλησία της Κύπρου με το Κατάρ δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπως πρώτο αποκάλυψε το InBusinessNews, αλλά θα αφορούν και άλλα projects στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του InBusinessNews στα σκαριά βρίσκεται επένδυση €500 εκ. σε γη 30 σκάλων απέναντι από το Aliathon Holiday Village στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στην Πάφο, αλλά και επένδυση €100 εκ. στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Αναλυτικά, για το παφίτικο φιλέτο η αξία του οποίου κοστολογείται στα €100 εκ. έγινε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην οποία εκφράστηκε η βούληση του αραβικού εμιράτου να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο ακίνητο για σημαντική ανάπτυξη.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προτάθηκε η κατασκευή 5στέρου ξενοδοχείου, αλλά και η κατασκευή πολυτελών επαύλεων. Το μοντέλο αυτό στην ουσία θα μοιάζει με αυτό που υπάρχει σήμερα στο ξενοδοχείο Le Meridien στη Λεμεσό, το οποίο άρεσε πολύ στους Καταρανούς κατά την πρόσφατη τους επίσκεψη στο νησί μας (διέμειναν εκεί).

Όσον αφορά στην επένδυση που θα γίνει στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, εκτός από την Εκκλησία και το Κατάρ θα έχουν κουμπάρο και το Δήμο Λεμεσού αφού μέρος της γης του ανήκει. Εκεί προβλέπεται η κατασκευή μεγάλου παιδότοπου, εστιατορίων και κέντρων αναψυχής το κόστος της οποίας θα αγγίζει τα €100 εκ.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε καλός γνώστης του θέματος, ο απώτερος στόχος του Αρχιεπίσκοπου μέσω αυτών των επενδύσεων, είναι η Εκκλησία να καταστεί ο μεγαλύτερος εργοδότης της Κύπρου, καθώς θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των πιστών της. Τώρα το ότι ο συνέταιρος στα έργα αυτά θα είναι μουσουλμάνος, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 20. 2010 13:13
Ενημερώθηκε: Ιανουάριος 29. 2010 13:09

Σημείο 12)

«η Εκκλησία επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος εργοδότης»

δηλ να μετατραπεί σε μονοπωλιακή/ολιγοπωλιακή επιχείρηση το καρτέλ
Εκκλησίας/συνεργαζόμενης με αυτή επιχειρηματιών όπως πχ Σιακόλας…

οπότε θα «αυξηθεί όντως ο αριθμός των πιστών»

αφού δεν θα έχει τόσες πολλές επιλογές για εργοδότηση ο πολίτης πλην
του καρτέλ αυτού όπως πριν,οπότε και από φόβο για επαγγελματικές
συνέπειες δεν θα πηγαίνει ενάντια?

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπτου κ.κ. Χρυσόστομος έδωσε συνέντευξη στη StockWatch. Σε αυτήν ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι Η Εκκλησία, παρόλο που είναι,  κυρίως, πνευματικός οργανισμός, υπάρχει ανάγκη ν’ αναπτύσσεται συνεχώς, γιατί επιτελεί κοινωνικό, πολιτιστικό, εθνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Επιπλέον σε τέτοιες καταστάσεις η Εκκλησία οφείλει να δίνει θάρρος και να καλεί το Χριστεπώνυμο πλήρωμα σε εγρήγορση. Αν οι άνθρωποι σφίξουν κάπως τα ζωνάρια, κάνουν πάνω τα μανίκια και πέσουν στη δουλειά τότε μπορούν να ξεπεράσουν πολλά από τα προβλήματα που έφερε η κρίση.

Σημείο 13)Επίσης κατακριτέος ο λόγος του περί της ανάγκης να «δουλέψουμε
περισσότερο» για να βγούμε από την κρίση,ο οποίος παραπέμπει σε
συμβουλές νεοφιλελεύθερων,οι οποίοι θέλουν αντί να πληρώσει το
κεφάλαιο την υπό αυτού δημιουργημένη κρίση

Τα χειρότερα έρχονται…οι μισθωτοί σκλάβοι (όλοι μας) το μυρίζονται?

θέλουν να δουλέψει
περισσότερο για το κεφάλαιο-για λιγότερα,λόγω «κρίσης»-ο λαός,με
αποτέλεσμα την μεγέθυνση του βαθμού της εκμετάλλευσης του λαού από το
κεφάλαιο.

Επίσης Σημείο 14)

Κάποτε ο Λένιν είπε ότι «ο φασισμός/εθνικισμός/θρησκεία αναλαμβάνει να
αποπροσανατολίσει τον λαό όταν ο καπιταλισμός παραπαίει»
οδηγώντας τον σε λανθασμένες «εναλλακτικές» και αποπροσανατολίζοντας
τον από τις πραγματικές αιτίες.

Γι αυτό η εκκλησία παίζει τον ρόλο της όταν τραβά κοντά της πιστούς σε
περιόδους κρίσης όπως ισχυρίζεται ο αρχιεπίσκοπος,και
σίγουρα,δεδομένης της όχι μόνο στην Κύπρο αλλά
παντού,διαχρονικά,συνεργασία της εκκλησίας με καπιταλιστές,αυτό δεν
γίνεται μόνο για να νοιώθει ο αρχιεπίσκοπος ότι έχει ισχύ,αλλά και για
να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος->ακόμη ένας λόγος για δημιουργία
νέων,μεγαλοπρεπών ναών γρήγορα,πριν να αρχίσει να κτυπά άσχημα και εδώ
η κρίση-ήδη το ΔΝΤ μας κτυπά καμπάνα αν διαβάσατε σε εφημερίδες.

Η εμφάνιση του ΕΛΑΜ και η συνεχής δραστηριοποίηση του,το κτίσιμο του
νέου ναού-μαμούθ,η ένταση των διώξεων κατά μεταναστών,η «στροφή» προς
τα εθνικιστικά μηνύματα/δηλώσεις βουλευτών του «φιλελεύθερου» μέχρι
πριν ΔΗΣΥ για την Φανερωμένη(νεαροί)/αιτητές ασύλου/επίσκεψη του γιου
του Σαμψων σε εκδήλωση του ΕΛΑΜ προς τιμή του/ομοφυλόφιλους  να
συνδεθούν μεταξύ τους και με την οικονομική κρίση,η οποία αναγκάζει
τους νεοφιλελεύθερους υποστηρικτές του κεφαλαίου να μην κτυπάνε πλέον
τον αντικαπιταλισμό με το γνωστό «μα ο καπιταλισμός δουλεύει ενώ ο
κομμουνισμός δεν δούλεψε»αφού φανερά ούτε ο καπιταλισμός δουλεύει-σε
περιόδους κρίσης αυτό φαίνεται ξεκάθαρα-προς όφελος όλων,οπότε
αναγκάζονται να κτυπάνε τους αντικαπιταλιστές εκμεταλλευόμενοι το
διεθνιστικό στοιχείο της Αριστεράς,αντιτάσσοντας εθνικισμούς και
θρησκείες.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα συμπετράσματα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αντλήσει από τους λόγους του αρχιεπισκόπου,ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον Μαμωνά παρά για τον Θεό…

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Σχόλια to “Τάδε έφη αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄…”

  1. Ο αρχιεπίσκοπος ξαναδείχνει τα πραγματικά του πιστεύω… « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον νομίζει ότι είναι ελεύ Says:

    […] Τάδε έφη αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄… […]

  2. Ο αρχιεπίσκοπος ξαναδείχνει τα πραγματικά του πιστεύω… « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον νομίζει ότι είναι ελεύ Says:

    […] Τάδε έφη αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: