Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους,ίσως η μόνη λύση για να σωθεί σε βάθος χρόνου η οικονομία της Ελλάδας-συστάσεις από διεθνείς οικονομολόγους

(αναδημοσίευση δηλώσεων του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini,από την εφημερίδα «Πολίτης»)

Διδάγματα από τη χρεοκοπία του Ντουμπάι και της Αργεντινής 

Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας 
Παρά τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, οι περισσότεροι ξένοι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της (default) και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους (restructuring). Το στοίχημα λοιπόν για τους αναλυτές δεν είναι αν θα υπάρξει στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά πότε. Η σημαντική μείωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών στα χρηματιστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη τους τελευταίους μήνες ερμηνεύεται ως προεξόφληση της πιθανότητας αναδιάρθρωσης του χρέους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε και τη διαγραφή (write-down) χρεών έως και 150 δισεκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς των επηρεαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τις οικονομίες των χωρών. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε πρόσφατα την οικονομία της Ελλάδας στην κατηγορία ‘junk’ και ο μόνος αγοραστής ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κύριος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τη Βουλή των Ελλήνων ότι οι επόμενες δόσεις από το πακέτο στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εξασφαλισμένες, νοουμένου ότι η χώρα εφαρμόζει το πρόγραμμα σταθερότητας με επιτυχία. Όμως, η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας δεν θα μειώσει το χρέος, που είναι το ζητούμενο. Τουναντίον, το χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 150% του ΑΕΠ από το 120% που είναι σήμερα.
Για να μπορέσει μια χώρα να μειώσει το χρέος της δεν αρκεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά η δημιουργία πλεονάσματος, διότι είναι από τα πλεονάσματα που θα πληρωθούν τα χρέη. Η αναχρηματοδότηση του χρέους, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ακόμη δύσκολη υπόθεση, δεν οδηγεί στην οριστική λύση του προβλήματος. Και η πιθανότητα δημιουργίας δημοσιονομικών πλεονασμάτων για την Ελλάδα είναι μάλλον ανέφικτη για τα επόμενα 3-5 χρόνια καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε ύφεση.

Η συνταγή Roubini
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι μια καλά ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τους επόμενους 12 μήνες μπορεί να είναι αναγκαία προς αποφυγή μαζικών απωλειών στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο Roubini συστήνει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους κατά 5 έως 10 χρόνια, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της αγοράς, αλλά και τήρηση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων ούτως ώστε να περιοριστούν οι διαγραφές στα βιβλία των τραπεζών. Οι πλέον εκτεθειμένες ξένες τράπεζες φαίνεται να είναι οι γαλλικές Societe Generale και Credit Agricole, με περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους. Η δε έκθεση των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται να ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν τελικά αποφασίσει να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα, αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό διότι μέσα στη συμφωνία διάσωσης της χώρας με πακέτο στήριξης για 110 δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχει όρος που απαγορεύει την αναδιάρθρωση του χρέους και καθιστά την ΕΕ και το ΔΝΤ ‘προνομιούχους’ πιστωτές.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι και η μοναδική περίπτωση κράτους που προβαίνει σε αυτήν την ενέργεια. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Ντουμπάι και η πιο μεγάλη και διάσημη αυτή της Αργεντινής.

Η περίπτωση του Ντουμπάι
Η διεθνής οικονομική κρίση και το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων έφερε τα πάνω κάτω σε αυτό το κατά πολλούς πλούσιο κράτος του Αραβικού κόλπου. Τον Νοέμβριο του 2009 η κυβέρνηση του Ντουμπάι, ιδιοκτήτης των εταιρειών Dubai World και Nakheel, ανακοίνωσε στάση πληρωμών στους πιστωτές των εταιρειών και επέκταση των ημερομηνιών λήξης των ομολόγων μέχρι το τέλος του Μαΐου 2010. Πρόκειται για ισλαμικά ομόλογα αξίας περίπου 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που αντιπροσωπεύονταν από 97 τραπεζικά ιδρύματα, η Dubai World ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου 2010 ότι ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τους πιστωτές της. Οι όροι για αναδιάρθρωση του χρέους περιλαμβάνουν και ένα ποσό $8,9 δισεκατομμύρια που θα μετατραπούν σε μετοχές στις δύο εταιρείες. Το υπόλοιπο του χρέους θα πληρωθεί εις το ακέραιο σε 5-8 χρόνια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαίνεσε την κυβέρνηση του Ντουμπάι για μια ‘δίκαιη’ διευθέτηση του χρέους.

Η χρεοκοπία της Αργεντινής
Η χρεοκοπία της Αργεντινής ήταν η μεγαλύτερη και πιο πολύκροτη της ιστορίας. Η οικονομία της Αργεντινής το 1999-2002 περνούσε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης. Το 2002 η χώρα ουσιαστικά κήρυξε πτώχευση. Επρόκειτο για ένα χρέος $93 δισεκατομμυρίων που η χώρα δεν μπορούσε να πληρώσει. Η Αργεντινή προχώρησε σε αναδιάρθρωση του χρέους εν μέσω διεθνούς κατακραυγής και ενστάσεων από τους πιστωτές της. Πολλοί από τους πιστωτές της ήταν απλοί ιδιώτες, πολίτες της Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας και άλλων χωρών.
Vulture Funds, ή επενδυτικά ταμεία ‘Γύπες’, όπως αποκαλούνται, έχοντας αγοράσει τα κρατικά ομόλογα από απελπισμένους επενδυτές σε πολύ χαμηλές τιμές απαιτούσαν άμεση πληρωμή στο ακέραιο. Ως αποτέλεσμα της εξαγγελίας της πτώχευσης, οι ξένες επενδύσεις εγκατέλειψαν τη χώρα και η εισροή ξένων κεφαλαίων σταμάτησε εντελώς. Το εθνικό νόμισμα peso υποτιμήθηκε προκαλώντας πληθωρισμό. Τα δε συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας εξαντλήθηκαν. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια η Αργεντινή είχε αποκλεισθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέμεινε όμως σταθερή στην απόφασή της μέχρι που πέτυχε το στόχο της. Κατόρθωσε τελικά να πετύχει συμφωνία με τη οποία το 76% των ομολόγων να μετατραπούν σε νέα ομόλογα μακράς διαρκείας και κατά 70% περίπου μικρότερης αξίας από τα προηγούμενα. Το ένα τέταρτο περίπου των ιδιωτών επενδυτών δεν δέχτηκε τη συμφωνία και η μάχη συνεχίζεται στα δικαστήρια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστήριξε τους ως άνω επενδυτές, αλλά η θέση του εξασθένησε όταν το ΔΝΤ στις 3 Ιανουαρίου 2006 εξασφάλισε πληρωμή στο ακέραιο για το χρέος της χώρας προς το ταμείο ύψους $9,8 δισεκατομμυρίων ως ‘προνομιούχος’ πιστωτής.

Η Ελλάδα, αν τελικά κηρύξει πτώχευση, μπορεί να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα από τη χρεοκοπία του Ντουμπάι και της Αργεντινής. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα και τους επενδυτές. 

Του Κώστα Παναγιώτου 

Κωδικός άρθρου: 952712 

ΠΟΛΙΤΗΣ – 20/06/2010, Σελίδα: 57

Αυτά δεν τα έχουν υπόψη τους οι πολιτικοί της Ελλάδας?

Αλλά βέβαια,είναι δυνατό να δυσαρεστήσουν την τρόικα και τους υποστηρικτές του διεθνούς κεφαλαίου,οι οποίοι μπορούν να τερματίσουν την πολιτική τους καριέρα μέσω των διασυνδέσεων τους ανά πάσα στιγμή?Η τα μίντια  και τους ντόπιους καπιταλιστές(οι οποίοι έχουν να χάσουν από τα υπερκέρδη τους σε περίπτωση χρεωκοπίας,αφού μπορεί να χρειαστεί οικονομική αναδιάρθρωση),οι οποίοι τους ελέγχουν μέσω επιχορηγήσεων και έλεγχο των μίντια?

Πίσω από τα κόμματα…

“Χρεωκοπία” της Ελλάδας-ποιος φταίει,ποιος πληρώνει

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ένα Σχόλιο to “Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους,ίσως η μόνη λύση για να σωθεί σε βάθος χρόνου η οικονομία της Ελλάδας-συστάσεις από διεθνείς οικονομολόγους”

  1. Α ρε κυπραίε,νόμιζες θα την γλυτώσεις??? « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον νομίζει ότι είναι ελεύθερος… Says:

    […] Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους,ίσως η μόνη λύση για να… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: