Η ωμότητα των αφεντικών σε όλο της το μεγαλείο…

χωρίς σχόλια-θαυμάστε τους!

Υπάλληλος τράπεζας κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση και τις έκοψαν προαγωγές

Τόλμησε και το πλήρωσε ακριβά

Η επίτροπος Διοικήσεως δεν πείστηκε από τις δικαιολογίες της διοίκησης της τράπεζας, διαπιστώνοντας ότι η γυναίκα που είχε καταγγείλει τον προϊστάμενό της για σεξουαλική παρενόχληση, παρέμεινε καθηλωμένη επαγγελματικά
Γυναίκα υπάλληλος σε τράπεζα, έκανε το «λάθος» να καταγγείλει προϊστάμενό της για σεξουαλική παρενόχληση κι από εκείνη τη στιγμή βρέθηκε στα «αζήτητα» με δυσμενή μετάθεση και επαγγελματική καθήλωση. Όσο κι αν είναι τραγικό, η συμπεριφορά αυτή έναντι γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, δεν είναι η εξαίρεση, αλλά δυστυχώς ο κανόνας. Το παράπονο εκ μέρους της υπαλλήλου υπέβαλαν στην επ. Διοικήσεως, με την ιδιότητά της ως Αρχής Ισότητας, οι δικηγόροι Δήμος και Λία Γεωργιάδη.

Την «έθαψαν»
Η παραπονούμενη γυναίκα εργάζεται σε τράπεζα και το 1999 τοποθετήθηκε στη θέση προϊσταμένης υποκαταστήματος. Το 2000 έγινε υποτμηματάρχης και το 2003 έγινε προϊστάμενη τραπεζικών εργασιών για ολόκληρη της επαρχία στην οποία εργαζόταν. Το 2004 μετακινήθηκε σε άλλη θέση και ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης της υπηρεσίας δανειοδότησης ιδιωτών. Στις αρχές του 2005, υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας άρχισε να την παρενοχλεί, με αποτέλεσμα η γυναίκα να καταγγείλει τη συμπεριφορά του τόσο στους προϊσταμένους της, όσο και στην ΕΤΥΚ. Η διερεύνηση του παραπόνου από του μηχανισμούς της τράπεζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν βάσιμο. Τότε η παραπονούμενη πείστηκε να αποσύρει την καταγγελία της για λόγους που είχαν να κάνουν με τη θέση και την οικογενειακή κατάσταση του προϊσταμένου της, και αφού της δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα λαμβάνοντας μέτρα. Μετά την απόσυρση της καταγγελίας, διακόπηκε και η πειθαρχική δίωξη εναντίον του προϊσταμένου, ο οποίος αφυπηρέτησε πρόωρα. Ωστόσο, μέχρι να αφυπηρετήσει, η παραπονούμενη είχε ζητήσει να μην έχει καμία επαφή μαζί του και έτσι την μετέθεσαν σε τμήμα όπου της ανατέθηκαν υποδεέστερα καθήκοντα. Η διοίκηση της τράπεζας της είχε πει ότι αυτή η μετακίνηση θα ήταν προσωρινή (για 6 μήνες). Τελικώς παρέμεινε σε εκείνη τη θέση για αρκετά χρόνια και δεν πήρε καμία προαγωγή αν και της είχαν δοθεί υποσχέσεις.

Κοροϊδία
Η παραπονούμενη, όταν αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν σε δυσμένεια γιατί είχε καταγγείλει την παρενόχλησή της, απευθύνθηκε στην ΕΤΥΚ αφού η τράπεζα είχε αρνηθεί να εξετάσει παράπονό της σχετικά με την μη προαγωγή της. Η ΕΤΥΚ απευθύνθηκε στο υπ. Εργασίας, αλλά το παράπονο αποσύρθηκε αφού η διοίκηση της τράπεζας έδωσε υποσχέσεις ότι η υπάλληλος επρόκειτο να προαχθεί. Επρόκειτο και πάλι για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

‘Αριστη αλλά…
Η επ. Διοικήσεως στο πλαίσιο της έρευνάς της ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση της τράπεζας ενώ εξέτασε και τον υπηρεσιακό φάκελο της παραπονούμενης. Η διοίκηση της τράπεζας ισχυρίστηκε ότι το Δ.Σ δεν την προήγαγε καθώς δεν είχε τέτοια εισήγηση από την επιτροπή Διευθυντών. Η επ. Διοικήσεως διαπίστωσε ότι οι προϊστάμενοι της παραπονούμενης επανειλημμένως την είχαν χαρακτηρίσει ως «συνεπή και αφοσιωμένη, πολύτιμο στέλεχος», «ένα από τα πιο αξιόλογα στελέχη με πολλές ικανότητες και πολύτιμη τραπεζική πείρα», «εργάζεται σοβαρά, σκληρά, ευσυνείδητα χωρίς ωράρια…». Ιδιαίτερα θετικές ήταν και οι αξιολογήσεις τις για τα χρόνια που παρέμενε καθηλωμένη χωρίς προαγωγή. Ενδεικτικά, στην ετήσια αξιολόγηση της για το 2008, ο προϊστάμενός της σημειώνει ότι «συστήνεται για αναβάθμιση σε τμηματάρχη, πράγμα που ήδη έπρεπε να είχε γίνει από καιρό».

Αστείες δικαιολογίες
Ανώτατο στέλεχος της διοίκησης της τράπεζας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την μη προαγωγή της παραπονούμενης, παρά τις εισηγήσεις των προϊσταμένων της ισχυρίστηκε πως «οι ετήσιες αξιολογήσεις των υπαλλήλων της Τράπεζας δεν γίνονται πάντα με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι προϊστάμενοι βαθμολογούν ευνοϊκότερα ή δυσμενέστερα κάποιους υπαλλήλους με βάση τις προσωπικές τους σχέσεις».

Την θυματοποίησαν
Η επ. Διοικήσεως απέρριψε ως αβάσιμες τις δικαιολογίες της διοίκησης της τράπεζας καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η επαγγελματική καθήλωση της παραπονούμενης οφείλεται στην καταγγελία για σεξουαλική της παρενόχληση στο χώρο της εργασίας της κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Δεδομένου δε, ότι αυτή η μεταχείριση συνδέεται με την καταγγελία της για σεξουαλική παρενόχληση στοιχειοθετείται απαγορευμένη με νόμο διάκριση λόγω φύλου. Η κ. Νικολάου, επειδή προτίθεται να προβεί σε σύσταση, έχει καλέσει σε διαβούλευση τα δύο μέρη για να συζητήσουν το περιεχόμενο της σύστασης που θα γίνει.


Δήθεν ανήξεροι…
Ανώτατο στέλεχος της τράπεζας ισχυρίστηκε πως η μη προαγωγή της παραπονούμενης δεν σχετίζεται με την καταγγελία που είχε κάνει εναντίον του προϊσταμένου της. Όπως υποστήριξε, τα μέλη του δ.σ. της Τράπεζας που αποφασίζουν τις προαγωγές και τα μέλη της επιτροπής Διευθυντών που εισηγούνται τις προαγωγές, δεν γνώριζαν καν για την καταγγελία της υπαλλήλου. Ωστόσο η επ. Διοικήσεως σημειώνει πως δεν μπορεί να δεχθεί ως βάσιμους αυτούς τους ισχυρισμούς αφού τα γεγονότα οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα. Ορισμένα από τα μέλη του δ.σ. κατείχαν τη σημερινή τους θέση και και το 2005 που είχε γίνει η καταγγελία, η οποία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από τη στιγμή που έφτασε σε επίπεδο υπ. Εργασίας μετά από παρέμβαση της ΕΤΥΚ. Επίσης, η πρόωρη αφυπηρέτηση του καταγγελλόμενου δεν αποκλείεται να σχετιζόταν με την εναντίον του καταγγελία, πράγμα που κατά την κ. Νικολάου είναι αδύνατον να μη συζητήθηκε από το προσωπικό της Τράπεζας. Επίσης μάρτυρας της παρενοχλητικής συμπεριφοράς του προϊσταμένου προς την παραπονούμενη υπήρξε η τότε άμεσα προϊστάμενή της καθώς και άλλοι συνάδελφοί της. 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Κωδικός άρθρου: 946763

ΠΟΛΙΤΗΣ – 19/05/2010, Σελίδα: 19

 

 

(αναδημοσίευση από Πολίτη)

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: