Αυτή την Παρασκευή επανεκδικάζεται(επιτέλους…)η υπόθεση των 10 βασανιστών αστυ»νομικών» από το Κακουργιοδικείο.Να είμαστε έτοιμοι…

Περισσότερα για την υπόθεση

Ανακοίνωση Κίνησης Πολιτών Αλέρτ σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για επανεκδίκαση της υπόθεσης του βασανισμού των δύο φοιτητών-announcement of Alert Citizens’ Initiative about the verdict of the Supreme Court for a retrial of the case of the torture of the two students

Ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα

Η κοροιδία συνεχίζεται

Η κοινωνία δεν ξεχνά

Ξανά το μπαλάκι αλλού…η απόφαση του Ανωτάτου σχετικά με την έφεση για την αθώωση των 10 βασανιστών

(ακολουθεί αναδημοσίευση άρθρου από «Πολίτη»)

Επαναρχίζει η δίκη των αστυνομικών για την κακοποίηση φοιτητών 

Ξανά στο εδώλιο την Παρασκευή 

Άμεση εκδίκαση φαίνεται ότι προγραμματίζει το νέο Κακουργιοδικείο. Πληροφορίες φέρουν κάποιους από τους κατηγορούμενους να κάνουν σκέψεις για άμεση παραδοχή 
Ξανά στο εδώλιο θα βρεθούν την ερχόμενη Παρασκευή οι οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση δύο νεαρών τον Δεκέμβριο του 2005.
Μετά την πρόσφατη απόφαση της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία διαπίστωσε κακοδικία και διέταξε την επανεκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όρισε την υπόθεση για πρώτη εμφάνιση ενώπιόν του.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου, ανατρέποντας την πρωτόδικη αθωωτική απόφαση, τόνισε ότι η επανεκδίκαση θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Την περασμένη Παρασκευή το πρωτοκολλητείο ενημέρωσε τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους κατηγορούμενους και σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας είναι να εκδικάσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται ότι, ουσιαστικά, η υπόθεση εκκρεμεί από το 2006, οπόταν είχε καταχωριστεί το κατηγορητήριο. Πέρα από τις κατηγορίες της σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, στο κατηγορητήριο υπάρχουν και άλλες σοβαρές κατηγορίες εναντίον των οκτώ αστυνομικών, που αφορούν αδικήματα πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος και παράληψης αποτροπής κακουργήματος.

Δεδομένο το βίντεο
Υπενθυμίζεται ότι η ουσιαστική διερεύνηση του περιστατικού πρωτοφανούς αστυνομικής βίας άρχισε περί τα τέλη Μαρτίου του 2006, όταν ο «Π» δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του το βίντεο του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννου Νικολάου. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπάρχει εύρημα περί της γνησιότητας του εν λόγω βίντεο που είχε κατατεθεί στο πρωτόδικο Δικαστήριο ως εξ ακοής μαρτυρία από τον γενικό εισαγγελέα στον οποίο παραδόθηκε η ταινία από τον άνθρωπο που κινηματογράφησε το επεισόδιο αλλά δεν ήθελε με κανένα τρόπο να γίνει γνωστή η ταυτότητά του και να καταθέσει ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Το εύρημα του Ανωτάτου στηρίχθηκε στη μαρτυρία δύο εμπειρογνωμόνων που κατέθεσαν στο Κακουργιοδικείο. Είναι προφανές ότι το Κακουργιοδικείου που θα επανεκδικάσει την υπόθεση δεν μπορεί να αποκλίνει από τις ουσιώδεις διαπιστώσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι αναγνωρίσεις
Επίσης, σε κάποιο σημαντικό βαθμό κρίθηκε από το Ανώτατο και το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο της δίκης που αφορά στις αναγνωρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο διαπίστωσε ότι λανθασμένα το πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε τις μαρτυρίες των παραπονούμενων αλλά και αξιωματικών που αναγνώρισαν υφισταμένους τους απομονώνοντας τις από την υπόλοιπη μαρτυρία και ειδικά από τις ίδιες τις καταθέσεις που έδωσαν εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο, τοποθετώντας τους εαυτούς τους στην σκηνή όπου έγινε η κακοποίηση των δύο φοιτητών. Σε κάποιο βαθμό φαίνεται πως έχει κριθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα.
 


Σκέφτονται παραδοχές
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιοι από τους οκτώ εναπομείναντες κατηγορούμενους κάνουν σοβαρές σκέψεις για αναθεώρηση της αρχικής τους στάσης. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το πιο σοφό για κάποιους κατηγορούμενους είναι να παραδεχθούν ενοχή και να κάνουν -μέσω των δικηγόρων τους- ένα καλό «deal», σχετικά με τα γεγονότα τα οποία θα εκτεθούν από την Κατηγορούσα Αρχή, πριν από την επιβολή ποινής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ

Κωδικός άρθρου: 941150

ΠΟΛΙΤΗΣ – 19/04/2010, Σελίδα: 18

Την Παρασκευή θα γίνει μια μάχη.

Ήδη,μπροστά στην μεγάλη πιθανότητα να μην την ξαναγλυτώσουν-αφού τότε ο κόσμος θα δει-όλοι-την εξόφθαλμη διαφθορά που χαρακτηρίζει το σύστημα «δικαιοσύνης»-πολλοί εκ των βασανιστών σκέφτονται να ομολογήσουν το βάρβαρο έγκλημα τους,ελπίζοντας να την γλυτώσουν με μικροποινές-κάτι που κατ’εμένα αποτελεί δυστυχώς πιθανό σενάριο.

Η κοινωνία-όλοι μας-να είμαστε έτοιμοι για να ξανα-αντιδράσουμε,να ξαναβγούμε στους δρόμους,αυτή τη φορά πιο δυναμικά,αν η «δικαιοσύνη» τους δεν αποδόσει Δικαιοσύνη.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: