Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας προστίθεται στην (ατέλειωτη) λίστα…

Και μάλιστα με τις απαραίτητες δικαιολογίες περί «αυτοτραυματισμών»…

Φαίνεται συνεχίζουν το ίδιο βιολί

Αστυνομικής ακροδεξιάς νοοτροπίας συνέχεια

Ακόμη ένα προστίθεται στα πολλά-(ακόμη ένα)κατασκευασμένο κατηγορητήριο από αστυνομικούς κατά πολιτών…

Ακόμη ένα απ΄τα πολλά

Ακόμη δυο ξεμπροστιάσματα

Δεν ντρέπονται καθόλου!

Ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα

Η αστυ(παρα)νομία της Κύπρου καλλιεργεί την ξενοφοβία-τώρα το πήρε χαμπάρι ακόμη και ο ΟΗΕ!

Νέα αστυνομική αυθαιρεσία

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας

κλπ,κλπ,κλπ…

(Αναδημοσίευση από «Πολίτη»)

Δεν έπεισαν την επ. Διοικήσεως οι αστυνομικές δικαιολογίες

Ξυλοφόρτωμα και ψέματα

H Ηλιάνα Νικολάου απαιτεί αμερόληπτη έρευνα και απόδοση ευθυνών εναντίον αστυνομικών που φέρονται να κακοποίησαν αλλοδαπό κρατούμενο, γιατί αρνήθηκε να φωτογραφηθεί

Οι αστυνομικοί φαίνεται πως έχουν έφεση στις ανόητες δικαιολογίες όταν προσπαθούν να καλύψουν την αυθαιρεσία τους. Για τους δύο φοιτητές (Μάρκο Παπαγεωργίου και Γιάννο Νικολάου) είχαν πει ότι είχαν πέσει μόνοι τους στο έδαφος και χτυπούσαν τα κεφάλια τους στην άσφαλτο, ενώ παρόμοιες «ευφάνταστες» δικαιολογίες προβάλλονται κάθε φορά που αστυνομικοί ασκούν αδικαιολόγητη βία εναντίον πολιτών. Έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως παρουσιάζει ακόμα ένα δείγμα της αστυνομικής φαντασίας. Λοχίας που φέρεται να ξυλοκόπησε στα κρατητήρια αλλοδαπό, ισχυρίστηκε ότι ο αλλοδαπός έβαλε συγκρατούμενό του να τον χτυπήσει… για να μην βγάλει φωτογραφίες για ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να αποφύγει την απέλαση! Το ότι ο αλλοδαπός είχε τραύματα στα πόδια και στη μέση, μάλλον έγιναν και αυτά για να αποφευχθεί η φωτογράφιση!

Για μια φωτογραφία
Σύμφωνα με το παράπονο που έγινε στο Γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως, ο αλλοδαπός κρατείτο στα αστυνομικά κρατητήρια (Block 10) των Κεντρικών Φυλακών για να απελαθεί. Τον επισκέφθηκαν δύο αστυνομικοί της ΥΑΜ για να τον φωτογραφίσουν ώστε να ετοιμαστούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για την απέλασή του. Ο αλλοδαπός φέρεται να αρνήθηκε να φωτογραφηθεί και, όπως υποστήριξε, η άρνησή του προκάλεσε το θυμό ενός λοχία των κρατητηρίων, ο οποίος άρχισε να τον χτυπάει στο πρόσωπο και στη λεκάνη στην παρουσία των δύο αστυνομικών της ΥΑΜ και του υπεύθυνου αξιωματικού των κρατητηρίων. Ο αλλοδαπός ισχυρίστηκε ότι ο αξιωματικός των κρατητηρίων, μετά τον ξυλοδαρμό από το λοχία, τοποθέτησε γάζες στα τραύματα που είχε στη μύτη του.

Έβαλε άλλον να τον δείρει!
Η εκδοχή των αστυνομικών ήταν διαφορετική. Υποστήριξαν ότι ο αλλοδαπός αρνήθηκε να φωτογραφηθεί και αποσύρθηκε στο κελί του, όπου συνεννοήθηκε με συγκρατούμενό του να τον χτυπήσει στο πρόσωπο. Όπως υποστήριξαν μάλιστα, «είναι συχνό το φαινόμενο οι κρατούμενοι να τραυματίζονται ελαφρά μεταξύ τους στο πρόσωπο, ώστε να καθυστερούν τη λήψη φωτογραφιών και τη διαδικασία απέλασής τους».

Δεν πείθουν
Η επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεσή της σημειώνει πως το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης, ιδίως όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, δεν επαρκούν για να πείσουν ότι ο αλλοδαπός δεν υπέστη κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς. Όπως αναφέρει η κ. Νικολάου, τα στοιχεία συγκλίνουν στην αποδοχή της θέσης ότι ασκήθηκε υπέρμετρη βία. Η επίτροπος τονίζει πως δεν μπορεί να πειστεί από τις εξηγήσεις των αστυνομικών για δήθεν τραυματισμό του αλλοδαπού από συγκρατούμενό του με τη συναίνεσή του, αφού λειτουργοί του γραφείου της διαπίστωσαν ότι ο κρατούμενος έφερε τραύματα όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματός του (λεκάνη, πόδια).

Και ψέματα
Η επίτροπος Διοικήσεως σημειώνει στην έκθεσή της ότι, μόλις έλαβε το παράπονο από τον αλλοδαπό, ανώτερος λειτουργός του γραφείου της επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αξιωματικό των κρατητηρίων, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό… ενώ αργότερα παραδέχθηκε ότι ο ίδιος είχε περιθάλψει τον τραυματία. Επίσης, ο αλλοδαπός δεν παραπέμφθηκε για εξέταση από γιατρό.

Μην κουκουλώσετε
Η Ηλιάνα Νικολάου αναφέρει πως, ακόμα και αν γίνει δεκτή η θέση των αστυνομικών, και πάλι φέρουν ευθύνη για τον τραυματισμό του αλλοδαπού, αφού θα έπρεπε να είχαν ληφθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας του. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, συστήνει να γίνει αμερόληπτη έρευνα από την αστυνομία και να αποφευχθεί συγκάλυψη στο πλαίσιο της λεγόμενης συναδελφικής αλληλεγγύης και της εξυπηρέτησης διαπροσωπικών συμφερόντων. Τέλος, ζητάει από την ηγεσία να κάνει ενδελεχή έρευνα για απόδοση τυχόν ευθυνών, ενώ διαβιβάζει την έκθεσή της και στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον μελών της Αστυνομίας.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Κωδικός άρθρου: 940228

ΠΟΛΙΤΗΣ – 14/04/2010, Σελίδα: 40

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Ένα Σχόλιο to “Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας προστίθεται στην (ατέλειωτη) λίστα…”

  1. Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής βίας προστίθεται στην (ατέλειωτη) λίστα… | Γονείς σε Δράση Says:

    […] post by m4trix87 var addthis_language = 'en'; Filed under 96636 ← Συνέντευξη του […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: