Η αστυ(παρα)νομία της Κύπρου καλλιεργεί την ξενοφοβία-τώρα το πήρε χαμπάρι ακόμη και ο ΟΗΕ!

Αν και μπροστά σε τέτοιο ρεζίλεμα τα σχόλια περιττεύουν,παρ’όλα αυτά θα σχολιάσω το άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης» που παραθέτω πιο κάτω.

Η κυπριακή αστυνομία εδώ και καιρό προχωρεί κατά το δοκούν,και τις περισσότερες φορές χωρίς καμία ενημέρωση του οποιουδήποτε,σε «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις «σκούπα» κατά μεταναστών-το ίδιο το όνομα των επιχειρήσεων αποκαλύπτει την νοοτροπία πίσω από αυτές.

Πχ

https://m4trix87.wordpress.com/%cf%88%ce%b5%ce%ba%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b1%cf%84%ce%b5/

ακολουθώντας βέβαια τα «παραδείγματα» των ελλαδιτών συναδέλφων τους

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1090715

οι οποίοι,φανερά επηρεασμένοι από συγκεκριμένες ιδεολογίες  πιστεύουν ότι βρήκαν τρόπο να εφαρμόσουν τα πιστεύω τους περί εθνικής καθαρότητας κοκ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=846633

Περιστατικά σαν αυτά υπάρχουν πάμπολλα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Τώρα,που ακόμη ένα «επίτευγμα» προστίθεται στη λίστα,δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη…

Καταγγελία της Υπάτης Αρμοστίας των Ην. Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο 

Η Αστυνομία καλλιεργεί την ξενοφοβία 

Η Αστυνομία θεωρεί ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η εργοδότηση ως ιδιώτη φύλακα ατόμου που έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Υπάτη Αρμοστεία των Ην. Εθνών για τους Πρόσφυγες πιστεύει πως η Αστυνομία παρανομεί αφού οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους υπηκόους 
Την απόφαση της Αστυνομίας να σταματήσει να εκδίδει πιστοποιητικά λευκού ποινικού μητρώου σε αναγνωρισμένους από την Κυπριακή Δημοκρατία πρόσφυγες, υπηκόους τρίτων χωρών, ώστε να μπορούν να εργάζονται ως φύλακες σε ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, καταγγέλλει το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR). Το θέμα βρίσκεται ήδη ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου και της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λήδας Κουρσουμπά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας την απόφαση να μην εκδίδονται πιστοποιητικά λευκού ποινικού μητρώου σε πρόσφυγες έλαβε ο ίδιος ο αρχηγός Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου. 
Τους απέλυσαν
Με βάση την καταγγελία του UNHCR, άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας, δηλαδή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άνθρωποι με συμπληρωματική προστασία, οι οποίοι μέχρι πρότινος απασχολούνταν σε ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, απολύθηκαν από τις δουλειές τους. Οι εταιρείες, σημειώνει το UNHCR, προέβησαν στις απολύσεις κατόπιν οδηγιών που δόθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον σχετικό νόμο, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν παρέχεται άδεια εργασίας για άσκηση αυτού του επαγγέλματος, σε άτομα που δεν είναι Κύπριοι ή Ευρωπαίοι υπήκοοι. 
Είναι ποινικό αδίκημα
Θέση της Αστυνομίας, όπως τη διατύπωσε στον «Π» ο εκπρόσωπος Τύπου, Μιχάλης Κατσουνωτός, είναι πως ο νόμος απαγορεύει σε υπηκόους τρίτων χωρών να διεξάγουν αυτό το επάγγελμα και πως ο ειδικός αυτός νόμος που ρυθμίζει το επάγγελμα είναι υπεράνω του νόμου που ρυθμίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και τους δίνει ίσα δικαιώματα με τους Κύπριους πολίτες. «Δεν υποδείξαμε σε κανέναν ούτε να απολύσει, ούτε να προσλάβει κάποιον. Απλώς κάποιοι ιδιοκτήτες που ζήτησαν να εργοδοτήσουν πρόσφυγες τους είπαμε πως δεν μπορούμε να εκδώσουμε πιστοποιητικό ποινικού μητρώου διότι τα άτομα αυτά κατάγονται από τρίτες χώρες. Τους είπαμε επίσης πως εάν εργοδοτήσουν υπηκόους τρίτων χωρών διαπράττουν ποινικό αδίκημα», κατέληξε ο κ. Κατσουνωτός.
Κι εδώ έγκειται η διαφωνία με το UNHCR, το οποίο θεωρεί όπως ανέφερε στον «Π» η λειτουργός Τύπου, Αιμιλία Στροβολίδου, πως εξ ορισμού οι πρόσφυγες είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, αλλά η ιδιαιτερότητα τους καθεστώτος τους είναι ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, λόγω πολέμου ή κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Έτσι, για να απολαμβάνουν μία αξιοπρεπή ζωή, η ευρωπαϊκή και κυπριακή νομοθεσία παρέχουν στα άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας σχεδόν τα ίδια δικαιώματα με τους Κύπριους». Συγκεκριμένα, σημείωσε η κ. Στροβολίδου, αναφορικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα, ο νόμος προβλέπει ότι «πρόσωπο που αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης που παρέχεται στους πολίτες της Δημοκρατίας…». Διάταξη που συμβαδίζει με οδηγία της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για πρόσωπα που τους έχει δοθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, δηλαδή άνθρωποι που διαφεύγουν βία που ασκείται αδιακρίτως λόγω πολέμου ή ως αποτέλεσμα συστηματικών ή γενικευμένων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο νόμος τούς επιτρέπει μετά τον πρώτο χρόνο αναγνώρισής τους πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας όπως και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Ξενοφοβία
«Επομένως, η προϋπόθεση της κυπριακής ή ευρωπαϊκής ιθαγένειας για εργοδότηση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, δεν επηρεάζει τη δυνατότητα υπηκόων τρίτων χωρών με καθεστώς διεθνούς προστασίας, να εργοδοτηθούν στον εν λόγω τομέα. Πιστεύουμε ότι η θέση της Αστυνομίας αναπόφευκτα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τρίτες χώρες δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης συγκρινόμενοι με Κύπριους και άλλους Ευρωπαίους – θέση η οποία εισαγάγει διάκριση και προάγει την ξενοφοβία», καταλήγει η κ. Στροβολίδου. 

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ 

Κωδικός άρθρου: 926353 

ΠΟΛΙΤΗΣ – 01/02/2010, Σελίδα: 5

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Σχόλια to “Η αστυ(παρα)νομία της Κύπρου καλλιεργεί την ξενοφοβία-τώρα το πήρε χαμπάρι ακόμη και ο ΟΗΕ!”

  1. thoro imagezine Says:

    good one

  2. Διαφθορά της εξουσίας και ρατσισμός πάνε μαζί « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον νομίζει ότι είναι ελεύθερος… Says:

    […] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: