Δίκη των δολοφόνων του Αλέξη Γρηγορόπουλου.Ημέρα πρώτη

Ενταση επικράτησε χθες στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας, στη δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα υπέβαλε αίτημα να προσκομισθεί στο δικαστήριο βίντεο από αθλητικό τηλεοπτικό σταθμό σχετικά με τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα στο κλειστό γήπεδο Χαλανδρίου σε αγώνα πόλο λίγο πριν συμβεί το μοιραίο, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Τσαλικιάν αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δίκης και μετάθεσης του κέντρου βάρους από τον κατηγορούμενο στο θύμα, όταν ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε να κλητευθούν από το δικαστήριο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι πιστοποιούν την παρουσία του θύματος και φίλων του στον επεισοδιακό αγώνα στο Χαλάνδρι.

Η μητέρα του αυτόπτη ανήλικου μάρτυρα και στενού φίλου του θύματος αντέδρασε έντονα μέσα στο δικαστήριο από την τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια, που σχολίασε το χαρακτήρα αυτών των παιδιών. Η μητέρα άρχισε να φωνάζει μέσα στο δικαστήριο «πώς το ξέρετε το δικό μου παιδί; Τι είναι αυτά που λέτε;». Απαντώντας ο Κούγιας είπε: «Ακουσε κανείς από εμάς εδώ ότι ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος συμμετείχε σε αυτά τα επεισόδια; Εμείς έχουμε στοιχείο ότι ήταν απλώς εκεί. Εχουμε σεβασμό στη μνήμη του θύματος, αλλά η δίκη είναι κάτι άλλο». Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά την παρέμβαση των αστυνομικών. Οι δικαστές, πάντως, έκριναν ότι η αναγκαιότητα του αιτήματος Κούγια θα κριθεί από τη διαδικασία, ενώ για το βίντεο αποφάσισαν ότι «εκ προοιμίου δείχνει να μη σχετίζεται άμεσα με την παρούσα υπόθεση».

Λίγο νωρίτερα ο Επαμεινώνδας Κορκονέας μετά την εκφώνηση του κατηγορητηρίου δήλωσε ενώπιον των δικαστών: «Δεν αποδέχομαι το θάνατο κανενός ανθρώπου. Ισα-ίσα, στην κοινωνία έξω θα έμπαινα ασπίδα μπροστά στον οποιονδήποτε, είτε για συνάδελφό μου είτε για τα παιδιά αυτά. Στη δύσκολη εκείνη στιγμή βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν το αποδέχομαι. Θέλω να δώσω κουράγιο και στη μητέρα του και σ’ εμένα. Είναι δύσκολη διαδικασία, θα ακουστούν πολλά εδώ και για εκείνον και για μένα. Εντάξει. Είναι επώδυνη η διαδικασία, θα την περάσουμε».

Ακολούθως η απάντηση που έδωσε στην πρόεδρο ο επίσης ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης καταδεικνύει ότι οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν δυο ξένοι στο ίδιο εδώλιο. «Είμαι σίγουρα αθώος και θα αποδειχθεί. Δεν έχω σχέση με αυτό που έκανε ο συνάδελφός μου».

«Η αξία του παιδιού μου για αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στο δρόμο», ξέσπασε η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην μαραθώνια κατάθεσή της στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας.

Μαυροντυμένη, κρατιόταν γερά από το εδώλιο που ήταν το μόνο στήριγμά της όσο περιέγραφε τον θάνατο του παιδιού της.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν θα βρεθεί καμία άλλη μάνα στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα» δήλωσε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, μετά την κατάθεσή της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας. Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επ.Κορκονέα και Β.Σαραλιώτη διακόπηκε για την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Τα μάτια κλαμμένα, στους κατηγορούμενους -Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη- ούτε ένα βλέμμα…

«Το παιδί μου το σκοτώσανε δύο φορές. Τον σκότωσε μία φορά ο δολοφόνος και τη δεύτερη τον σκότωσε όλη η προσπάθεια σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής του. Του σκότωσαν το σώμα του, του σκότωσαν και την ψυχή», είπε η Τζίνα Τσαλικιάν και περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο και εσωστρεφές παιδί, με όνειρο να σπουδάσει Νομική.

Τραγική ήταν η στιγμή που έμαθε για το συμβάν: όπως είπε, είδε στο κινητό ότι την καλεί ο Αλέξης και γεμάτη λαχτάρα το σήκωσε λέγοντας «έρχομαι να σας πάρω».

Αντί, όμως, για την φωνή του μονάκριβου γιου της, η κα. Τσαλικιάν άκουσε μια γυναικεία φωνή να της λέει πως το παιδί της ήταν σοβαρά τραυματισμένο στον «Ευαγγελισμό».

«Τη ρώτησα, ζει; Μου είπε δεν μπορώ να σας πω, καλύτερα, όμως, μην έρθετε μόνη στο νοσοκομείο, πάρτε και κάποια φίλη σας. Πήρα μία φίλη τηλέφωνο και της είπα ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Στο νοσοκομείο ήταν δύο άνθρωποι της Αστυνομίας που μου είπαν ότι ο γιος μου δολοφονήθηκε».

Μόνο μία φορά γύρισε προς το μέρος των κατηγορουμένων και, δείχνοντας τον Κορκονέα, είπε: «αυτός ο κύριος πυροβόλησε το παιδί μου και μετά σηκώθηκαν με τον άλλον και έφυγαν σαν να μην συνέβη τίποτα».

Με τρεμάμενη φωνή, η κα. Τσαλικινιάν είπε στο δικαστήριο όσα τις περιέγραψαν οι φίλοι του Αλέξη για το συμβάν.

Ο Αλέξης και ο φίλος του κάθισαν σε ένα υπόστεγο στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου για να φάνε σάντουιτς και να πιουν μια πορτοκαλάδα.

Εκείνη την ώρα, έγινε μικροεπεισόδιο μεταξύ των αστυνομικών και άλλων παιδιών, που πέταξαν ένα μπουκάλι.

Ο άτυχος 15χρονος και ο φίλος του είδαν την λάμψη από την κροτίδα που έριξαν οι αστυνομικοί και βγήκαν στο δρόμο να δουν τι είχε συμβεί. Τα άλλα παιδιά είχαν αρχίσει να οπισθοχωρούν και ο Κορκονέας φώναζε και έβριζε τον Αλέξη.

«Γιατί, τι θα μου κάνεις;» είπε ο Αλέξης.

«Τώρα θα σου δείξω τι θα σου κάνω», απάντησε ο αστυνομικός και τον πυροβόλησε.

«Ωχ, με χτυπήσανε», ήταν τα τελευταία λόγια του 15χρονου μαθητή, πριν πέσει νεκρός στο δρόμο.

Μιλώντας για την συγνώμη του Κορκονέα, η κα. Τσαλικιάν είπε: «Ποια συγνώμη; Εδώ δεν γύρισε πίσω του να δει το παιδί μου, που ήταν κάτω. Τον άφησαν και έφυγαν, αντί να τον πάνε στο νοσοκομείο. Εμένα αυτό με έχει πειράξει πιο πολύ από το ότι δεν ζήτησε συγγνώμη».

«Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το παιδί μου και να πουν ότι συμμετείχε σε βανδαλισμούς. Να σας πω κάτι, κυρία πρόεδρε; Ο Αλέξανδρος είχε τα ρούχα του ατσαλάκωτα. Αν είχε πέτρες και λοστάρια και συμμετείχε σε επεισόδια, τα ρούχα του θα ήταν βρώμικα. Το μόνο που είδα εγώ, ήταν μία τρυπούλα στο στήθος από τη σφαίρα, που επέφερε και το θάνατο. Στην τσέπη του βρήκα μόνο μία καρδούλα, που είχε αγοράσει και το συγκεκριμένο βράδυ, θα την έδινε στην αγαπημένη του».

Η κα Τσαλικιάν περιέγραψε τον 15χρονο γιο της ως ένα ήσυχο, συνεσταλμένο, καθόλου επιθετικό και εσωστρεφές παιδί. Όπως είπε η μάρτυρας, δεν ήταν ιδιαίτερα μελετηρό παιδί, ήθελε ωστόσο, να σπουδάσει Νομική. Η διαγωγή του, είπε η κ. Τσαλικιάν, στο σχολείο, ήταν πάντα κοσμιοτάτη και ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συμπεριφορά του.

Η μητέρα του αδικοχαμένου μαθητή είπε στο δικαστήριο ότι την επίμαχη μέρα, την 6η Δεκεμβρίου 2008, ο Αλέξανδρος θα πήγαινε σε αγώνα πόλο το μεσημέρι και αργότερα, το βράδυ, θα τον πήγαινε η ίδια με φίλους του στο Φάρο Ψυχικού για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή φίλων τους. Ο Αλέξανδρος της είχε τηλεφωνήσει μετά τον αγώνα και της είπε ότι θα βρισκόταν στα Εξάρχεια με φίλο του -που είναι μάρτυρας στο δικαστήριο- και κανόνισαν να περάσει να τους πάρει από εκεί, για το Ψυχικό.

Η δίκη θα συνεχιστεί την επόμενη Παρασκευή.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να βρίσκονται εκεί την Παρασκευή για να καταθέσουν ο ιατροδικαστής Χρήστος Λευκίδης, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή στον άτυχο Αλέξανδρο, καθώς και ο φίλος του θύματος και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που είναι ανήλικος.

Espressonews.gr

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: