Τελικά τους νόμους τους ποιος τους ακολουθεί?

 
Mall of Cyprus…
 
 
 
 Ένα κτίριο το οποίο η πλειοψηφία των νέων στην Κύπρο αντιμετωπίζει όπως αντιμετωπίζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια οι εκκλησίες,ως τόπο μεγάλης σημασίας. 
 
Και όχι τυχαία…
 
Τέτοια συγκροτήματα μεγαλοκαταστημάτων,ελεγχόμενα από μεγαλοεπιχειρηματίες που τα υπενοικιάζουν σε διάφορους άλλους κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες,οι οποίοι για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους στην αγορά εκμεταλλεύονται αισχρά τους εργαζόμενους σε αυτά,δίδοντας τους μισθούς πείνας για 10ΩΡΗ 6ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,αποτελούν «ναούς» της νέας θρησκείας των κυπρίων αλλά και γενικότερα των δυτικών-η οποία τώρα επεκτείνεται και στην άπω Ανατολή η οποία ακολουθεί την Δύση τώρα τελευταία,αλλά και στην Μέση Ανατολή μετά και την αρχή των «απελευθερώσεων» των εκεί χωρών από τους «τρομοκράτες» από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.
Της «θρησκείας» του καταναλωτισμού,ατομικισμού,επίδειξης,χλιδής,αμείλικτου ανταγωνισμού,δηλαδή των ηθικών βάσεων του καπιταλισμού.
 
Η οποία προωθείται προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών που θέλουν για ίδιο κέρδος να μας εκμεταλλεύονται στο έπακρο,ουσιαστικά να μας κατακλέβουν,ως εργαζόμενους και καταναλωτές ταυτόχρονα.
 
Οι «κοινωνικές νόρμες» «προστάζουν» ότι αν δεν δουλεύουμε -ώστε να μας κατακλέβουν ως εργαζόμενους- η δεν καταναλώνουμε-ώστε να μην μας κατακλέβουν ως καταναλωτές-και φυσικά δεν είμαστε πλούσιοι,δεν αξίζουμε…
 
Τα συμφέροντα δεν καταλαβαίνουν ούτε το φυσικό περιβάλλον,ούτε την ευκολία των ανθρώπων,ούτε τους υποτιθέμενους νόμους,που τελικά μόνο όταν συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο εφαρμόζονται.
 
 

Όπως ισχύει και για το νέο Madisons,πρώην IMC.
 
Αγνοώντας επιστολές της Πολεοδομίας, το Madisons άνοιξε τις πύλες του στο κοινό
Τraffic… Mall άνευ αδείας
 
Πριν καν η Πολεοδομική Αρχή στείλει στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων την έκθεσή της πάνω στο αίτημα της ιδιοκτήτριας εταιρείας για αλλαγή χρήσης του κτηρίου IMC, το νέο Mall της Λευκωσίας λειτουργεί, επιβαρύνοντας κυκλοφοριακά μιαν ήδη βεβαρυμένη περιοχή.

 
 
Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σχετικά με το αίτημα της εταιρείας AD Shopping Galleries Plc (ADSG) για αλλαγή χρήσης του κτηρίου IMC (πρώην έδρα του Χρηματιστηρίου Αξιών), από κατάστημα ειδών χονδρικού εμπορίου σε εμπορικό κέντρο. Το ίδιο κτήριο όμως, από τα μέσα Δεκεμβρίου, λειτουργεί ήδη ως mall με το όνομα Madisons.
 
 
 
 
 
 Με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες να διατυπώνουν επιφυλάξεις πάνω στις παρεκκλίσεις, τις οποίες είχε αιτηθεί η εταιρεία ADSG για το Madisons, τελικά το τρίτο Mall της Λευκωσίας, αφού αγνόησε δύο προειδοποιήσεις της Πολεοδομίας για διακοπή των εργασιών στο κτήριο, άνοιξε τις πύλες του στο καταναλωτικό κοινό πριν τα Χριστούγεννα. Πριν, δηλαδή, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων λάβει τη μελέτη του Τμ. Πολεοδομίας, πριν να ορίσει δημόσια ακρόαση για το αίτημα και πριν να καταλήξει στην πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση ή όχι της αίτησης παρέκκλισης της ADSG.

 

Χάος και ανασφάλεια
 
Τρία είναι τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία οι αρμόδιες αρχές (Τμ. Πολεοδομίας και Δήμος Στροβόλου) οφείλουν να ασκήσουν έλεγχο, πριν να εγκρίνουν τη μετατροπή του κτηρίου σε εμπορικό κέντρο. Τα πρώτα δύο ζητήματα επικαλύπτονται, αφορώντας στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τη λειτουργία ενός ακόμα Mall, στην ήδη βεβαρυμένη ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκονται το Γενικό Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το IKEA, το Mall of Cyprus, το Στάδιο ΓΣΠ, και η υπεραγορά Ορφανίδης. Το τρίτο ζήτημα, το οποίο οφείλουν να ελέγξουν οι αρχές, σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια, καθώς το Madisons Mall άνοιξε στο κοινό, χωρίς την προηγούμενη κρατική διαπίστωση της διάθεσης του κτηρίου επαρκούς αριθμού εξόδων κινδύνου. Ένα άλλο μέτρο ασφάλειας, για το οποίο χρειάζεται η κρατική έγκριση είναι ο βαθμός στον οποίο το κτήριο πληροί τις προδιαγραφές πυρασφάλειας.
 
 
 
 
 980 χιλ. ευρώ για έργα
 
Στις 17 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Δημοσίων Έργων με επιστολή του προς το Τμ. Πολεοδομίας διατυπώνει τις επιφυλάξεις του για την έγκριση της παρέκκλισης στη χρήση του πρώην IMC και νυν Madisons. Στη συνέχεια της επιστολής του, το Τμ. Δημοσίων Έργων θέτει μια σειρά από όρους για να εγκριθεί η έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης του κτηρίου στην εταιρεία ADSG. Ο πρώτος όρος του Τμ. Δημοσίων Έργων απαιτεί από την εταιρεία ADSG να συνδράμει οικονομικά στο κράτος με 980.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, μέρος των οποίων, εάν η ADSG δεν παρανομούσε, θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στα ταμεία του κράτους πριν τη λειτουργία του Mall, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή οδικών έργων, με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής. Στα έργα περιλαμβάνεται η δημιουργία τρίτου επιπέδου στον ανισόπεδο κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής Στροβόλου, στη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στη Λεωφόρο Σταυρού, και στην επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας μέχρι τα Φυτώρια Αθαλάσσας. Πάντως, χαρακτηριστική της προχειρότητας με την οποία προχώρησε η μετατροπή του κτηρίου σε εμπορικό κέντρο είναι η κυκλοφοριακή μελέτη, που παρέδωσε στο Τμ. Δημοσίων Έργων η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Madisons. Το Τμ. Δημοσίων Έργων κατέγραψε τόσο σοβαρές παρατηρήσεις στην κυκλοφοριακή μελέτη της ADSG, ώστε αναγκάστηκε να ζητήσει δύο φορές την αναθεώρησή της.
 
 
 
 Προ τετελεσμένων…
 
Ανάλογη στάση με το Τμ. Δημοσίων Έργων διατηρεί απέναντι στη λειτουργία του Madisons Mall και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Το γενικό συμπέρασμα των περιβαλλοντολόγων του αρμόδιου Υπουργείου είναι ότι για ακόμα μια φορά, η αυθαιρεσία του ιδιωτικού τομέα προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις τους. Εφόσον το Madisons Mall ξεκίνησε να δέχεται καταναλωτές, το μόνο που μπορεί να πράξει η Υπ. Περιβάλλοντος είναι να ζητήσει τη λήψη μέτρων προς μετριασμό των επιπτώσεων από τη λειτουργία του. Τα μέτρα αυτά αναφέρονται επίσης, στις επιπτώσεις του Madisons Mall στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, ξεχωρίζει το αίτημα για περιορισμό των χρήσεων του εμπορικού κέντρου, ώστε να προσελκύει λιγότερο κόσμο και κατ΄ επέκταση να επιβαρύνει λιγότερο την κυκλοφορία αυτοκινήτων στην περιοχή.
 
 
 
 Έχοντας λάβει τις προτάσεις όλων των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, το Τμ. Πολεοδομίας θα ετοιμάσει την τελική έκθεσή του προς το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, χωρίς η Πολεοδομική Αρχή να έχει καταλήξει στις προτάσεις της προς την εταιρεία, ώστε η ADSG να τις ακολουθήσει, για να μπορέσει με τη σειρά του το κράτος να εγκρίνει τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου, το Madisons Mall άνοιξε τις πύλες του στους καταναλωτές, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις του έναντί τους.

 

Στρόβολος δεσμώτης
Συνεδριάζοντας προ μηνός, η Τεχνική Επιτροπή του Δήμου Στροβόλου ενέκρινε ομόφωνα τις παρεκκλίσεις, τις οποίες αιτήθηκε η ADSG για τη νομιμότητα της λειτουργίας του Madisons Mall. Από το 1976 εξάλλου, ο Δήμος Στροβόλου κατέθετε επίσημα τις απόψεις του για τη μετατροπή της ευρύτερης Βιομηχανικής Περιοχής του σε κέντρο εμπορικών επιχειρήσεων. Εάν μια τέτοια πολιτική ακολουθείτο τότε, σήμερα, κάθε παρόμοια ανάπτυξη με αυτήν του Madisons Mall θα αντιμετωπιζόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής, χωρίς δηλαδή να ήταν απαραίτητες οι παρεκκλίσεις και ως εκ τούτου, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα προβλέπονταν από την πολεοδομική πολιτική για την περιοχή.

Πριν και μετά την έγκριση της Τεχνικής Επιτροπής, δικαστικές διαμάχες του Δήμου Στροβόλου με την ADSG εξελίσσονται με διακύβευμα τους όρους χρήσης του Madisons Mall. Όταν πριν δύο μήνες, ο Δήμος Στροβόλου κατέφυγε στα δικαστήρια για να εξασφαλίσει διάταγμα αναστολής των εργασιών, που διεξήγαγε η ADSG στο πρώην κτήριο του Χρηματιστηρίου Αξιών, έχασε την υπόθεση, επειδή δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι οι εργασίες στο κτήριο γίνονταν με σκοπό την αλλαγή χρήσης του. Όμως, η ADSG άλλαξε πράγματι τη μορφή του κτηρίου. Το ισόγειο και οι πρώτοι δύο όροφοι του πρώην IMC από ενιαίοι εκθεσιακοί χώροι με γραφεία έγιναν καταστήματα (20, 25 και 15 καταστήματα σε κάθε όροφο, αντίστοιχα). Κάπως έτσι, ο Δήμος Στροβόλου στις 15 Ιανουαρίου και στις 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιάσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το αίτημά του για επαναφορά του κτηρίου στην προηγούμενη χρήση…
 
 
 
 Τρία ήταν τα επιχειρήματα, τα οποία ανέπτυξε ο διευθύνων σύμβουλος της ADSG, Ιάκωβος Κωνσταντινίδης, σχετικά με την παράνομη λειτουργία του Madisons Mall. Το πρώτο επιχείρημα προέταξε τη βούληση της εταιρείας να ανταποκριθεί στους όρους, που της θέτει το κράτος. «Είμαστε σε διαδικασία που έχει περάσει από πολλά στάδια», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, παραπέμποντας στις συνεδριάσεις σε Τμ. Δημοσίων Έργων και Υπ. Περιβάλλοντος. Το δεύτερο επιχείρημα της ADSG κατηγόρησε την επίσης παράνομη, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, λειτουργία άλλων malls. Και το τρίτο επιχείρημα προσανατολιζόταν στην εκμετάλλευση ενός κτηρίου, που υπολειτουργούσε, καθώς και στην εργοδότηση από το Madisons Mall, 700 υπαλλήλων. Από την πλευρά του, ο γνωστός επιχειρηματίας Λάμπρος Χριστοφή, του οποίου η σύζυγος εμφανίζεται ως κύριος μέτοχος της ADSG, δήλωσε ότι το mall του λειτουργεί νόμιμα, με όλες τις απαραίτητες άδειες.  

 
Και εδώ απαντώ στα πιο πάνω 3 επιχειρήματα.
 
1)Έχουν ήδη περάσει από πολλά στάδια και άρα είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στους όρους του κράτους.
 
Σίγουρα,δεν θα παραβούν φανερά τον νόμο,η συγκεκαλυμμένα θα προχωρήσουν,μέσω εκμετάλλευσης πχ με ένδικα μέσα διάφορων -ίσως σκόπιμα υπάρχοντων?-κενών στη νομοθεσία,είτε ακόμη θα πιέσουν για αλλαγή των κανόνων!Επίσης,έχουν ήδη περάσει από πολλά στάδια,αλλά όχι από όλα,άρα δεν τους επιτρέπεται σύμφωνα με το νόμο ακόμη να ανοίξουν.
 
2)Και άλλα mall λειτουργούν παράνομα.
Ρίχνουμε το μπαλάκι αλλού…
 
Εδώ σίγουρα η λύση είναι να κλείσουν ΟΛΑ τα mall που λειτουργούν παράνομα ανεξαιρέτως-και αυτό ανάμεσα σε αυτά.
 
3)Η εργοδότηση 700 υπαλλήλων.
 
Στα πλαίσια πάντα του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος,δεδομένου ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή,αν δεν ανοίξει το Madisons θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλα,πιο μικρά ίσως,κέντρα,αλλού,να λειτουργήσουν και να απορροφήσουν το μερίδιο της αγοράς που θα απορροφούσε αυτό,οπότε λιγότερες θέσεις εργασίας λόγω της μη ύπαρξης του Madisons,αλλά ταυτόχρονα περισσότερες λόγω ύπαρξης άλλων στη θέση του.
 
Αν αλλάξει γενικά το όλο σύστημα,δεν θα χρειάζεται όμως οποιοδήποτε Mall η επιχείρηση ελεγχόμενη ιεραρχικά,που να λειτουργεί πάνω στη βάση του συστήματος μισθού,μέσω αισχρής εκμετάλλευσης του κόπου των εργαζομένων.
 
Οι εργαζόμενοι,αν έχουν στην κατοχή τους οι ίδιοι τα μέσα παραγωγής,δεν θα χρειάζονται τους CEO της όποιας Madison να τους δίδει δικαίωμα χρήσης για αυτά,με αντάλλαγμα αντί να αμοίβονται όσο η αξία των προιόντων η υπηρεσιών που παράγουν να τα παίρνει όλα εκτός από ελάχιστα ο διευθυντής.
 
Κι αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα…
 
Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Σχόλια to “Τελικά τους νόμους τους ποιος τους ακολουθεί?”

 1. osr Says:

  μάτριξ που βρήκες αυτά τα στοιχεία;

  πηγές;

 2. m4trix87 Says:

  http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=918586&-V=archivearticles

  ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

  Κωδικός άρθρου: 918586

  ΠΟΛΙΤΗΣ – 23/12/2009, Σελίδα: 21

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: