Πως οι τράπεζες μας καταληστεύουν

Είτε ήδη έτυχε,είτε θα τύχει στο μέλλον στους περισσότερους από εμάς,δεδομένου του υψηλού σχετικά με τους μισθούς κόστους ζωής.Πηγαίνουμε στην τράπεζα να πάρουμε δάνειο για σπίτι,αυτοκίνητο,οτιδήποτε.Από που ακριβως παίρνει η τράπεζα τα χρήματα που μας δανείζει?Από ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο?Από τις καταθέσεις?Από το κράτος?
 

 

 

Η αλήθεια είναι από…πουθενά!Επειδή τα χρήματα εκείνα ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
 

 

 

Τα «πραγματικά» χρήματα-δηλ αυτά που εκδίδονται από κυβερνήσεις-αποτελούν λιγότερο του 10% του χρήματος που κυκλοφορεί στον κόσμο.
 

 

 

Σύμφωνα με τον νόμο (που ισχύει ανά το παγκόσμιο),κάθε τράπεζα δικαιούται να δανείζει το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των καταθετών της και να διατηρεί ένα μικρό μέρος αυτών,πχ 10%.
 

 

 

Αυτό τι σημαίνει?
 

 

 

Θα εξετάσουμε εδώ ένα υποθετικό σενάριο,που συμβαίνει συνέχεια.
 

 

 

Έστω ότι η Κεντρική Τράπεζα εκδίδει 100 ευρώ,τα οποία σε μια φάση περιέρχονται στην κατοχή του Γιώργου.Ο Γιώργος τα καταθέτει στην τράπεζα Α.Η τράπεζα Α είναι υποχρεωμένη να κρατά μονίμως στο χρηματοκιβώτιο της το 10% αυτών δηλ. 10 ευρώ.Τα υπόλοιπα 90 δικαιούται να τα δανείσει,όπως και κάνει.Τώρα υπάρχουν συνολικα 190 ΕΥΡΩ στο σύστημα και όχι 100,γιατί η τράπεζα έχει δανείσει 90 ευρώ από αυτά της Κεντρικής Τράπεζας,κρατήσει 10 ευρώ της Κεντρικής Τράπεζας,και δώσει στον καταθέτη(Γιώργο) ένα
IOU claim για 90 ευρώ, το οποίο ο Γιώργος μπορεί να χρησιμοποιήσει ακριβώς σαν να ήταν χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας(δηλ να τα ανταλλάξει με χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας,να τα μεταφέρει σε άλλο λογαριασμό, να γράψει επιταγή επάνω σε αυτά κοκ).Τα 90 αυτά ευρώ ουσιαστικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,παρά μόνο ως υποτιθέμενη δυνατότητα χρήσης τους,που όμως σε μια φάση θα πρέπει να εξαργυρωθεί με πραγματικό χρήμα.
 

 

Εδώ μπαίνει η «λογική» ότι αν μια τράπεζα έχει πχ 100 καταθέτες που καταθέτουν 100 ευρώ ο καθένας,τότε θα έχει στο χρηματοκιβώτιο της 100(ευρώ ο καθένας κατάθεση)*10% (ποσοστό στο χρηματοκιβώτιο)*100(αρ καταθετών) = 1000 ευρώ, αρκετά ούτως ώστε να μπορούν να πάρουν πίσω άμεσα τα χρήματα τους μέχρι και 10 καταθέτες από τους 100 ταυτόχρονα,αλλά ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.Αυτό έχει σοβαρές πιθανές συνέπειες,που θα αναλύσω πιο κάτω.
 

 

 

Η τράπεζα Α δίδει στον Γιάννη,που θέλει να πάρει δάνειο, 90 ευρώ,υπό μορφή επιταγής.Αυτά τα λεφτά τα χρησιμοποιεί για ν’αγοράσει οτιδήποτε,και τα δίδει στον πωλητή, την Μαρία.Η οποία τα καταθέτει στην τράπεζα Β.Τότε η τράπεζα Β ζητά από την Α τα 90 αυτά ευρώ σε χρήμα της κεντρικής τράπεζας,για να ικανοποιήσει την κατάθεση.
 

 

 

Τώρα η τράπεζα Α έχει στο χρηματοκιβώτιο της 10 ευρώ πραγματικό χρήμα, η Β στο δικό της ακόμη 90,και ο Γιώργος(ο πρώτος μας καταθέτης) 90 ευρώ υπό μορφή «τραπεζικού χρήματος» ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ!
 

 

 

Η τράπεζα Β μπορεί να ξαναρχίσει αυτό τον κύκλο,με νέους πρωταγωνιστές, δημιουργώντας νέο «χρήμα» ίσο με 81 ευρώ.Με μαθηματικούς υπολογισμούς,το(επιπλέον) χρήμα που δημιουργείται από το πουθενά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 900(!) ΕΥΡΩ!
 

 

 

Και οι τράπεζες τοκίζουν αυτά τα δημιουργημένα-ανύπαρκτα χρήματα.
 

 

 

Εξασφαλίζοντας -κυριολεκτικά- κέρδη «εκτός πραγματικότητας» χωρίς να παράξουν τίποτα χρήσιμο.
 

 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως παρουσιάζεται όταν οι καταθέτες για οποιοδήποτε λόγο(πχ φόβοι για οικονομική κρίση)ζητήσουν μαζικά να «τραβήξουν» τις καταθέσεις τους από την τράπεζα.Οπότε οι τράπεζες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε ένα μικρό μέρος τους,αφού τα πραγματικά χρήματα βρίσκονται διασκορπισμένα εδώ κι εκεί και το 90% των χρημάτων δεν είναι καν πραγματικά!Οπότε οι τράπεζες τα ζητούν μανιωδώς πίσω από τους χρεώστες,με αποτελέσματα εξώσεις από σπίτια,κατασχέσεις περιουσιών κοκ,όπως έγινε και στην πρόσφατη οικονομική κρίση.Και αν ακόμη αυτά δεν αρκούν, αναγκάζεται η Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει μεγάλες ποσότητες χρήματος και να δώσει στις τράπεζες για να τις «ξελασπώσει»,οδηγώντας τον πληθωρισμό στα ύψη…
 

 

 

Έτσι μας εκμεταλλεύονται όλους μας.
Με την ένοχη συναίνεση του νόμου
 

 

 

Μάλιστα,επειδή θεωρούν τον μέσο πολίτη υπερβολικά χαζό για να καταλάβει τι γίνεται ακόμη και αν του το πουν,αποκαλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας τους και ανοικτά
 

 

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

 

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Σχόλια to “Πως οι τράπεζες μας καταληστεύουν”

  1. Η πραγματικότητα για τις φυλακές-άλλως “πως και γιατί καταλήγεις μέσα”… « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον Says:

    […] Πως οι τράπεζες μας καταληστεύουν […]

  2. Το κίνημα καταλήψεων πλατειών: Μερικές σκέψεις « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον νομίζει ότι είναι ελεύθερος… Says:

    […] https://m4trix87.wordpress.com/2009/09/19/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: