Το δίκαιο ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ!

Όταν για το ίδιο αδίκημα που ένας μέσος πολίτης τιμωρείται με εφταήμερη προφυλάκιση-ακόμη και όταν πρόκειται για 25χρονη μητέρα ανήλικου παιδιού-ενώ επιχειρηματίας εκτίει μισή ημέρα πριν αποφυλακιστεί με προεδρική χάρη(από τον υποτιθέμενο “αριστερό” μας πρόεδρο) τι να πεις…

Τα λέω αλλού

Πίσω από τα κόμματα…

εδώ απλά θα σας πω να διερωτηθείτε σχετικά με τον “θεσμό” της προεδρικής χάρης,που όχι μόνο εισάγει την εκτελεστική εξουσία στον χώρο της δικαστικής κατά παράβαση κάθε έννοιας της ψευτοδημοκρατίας που υποτίθεται έχουμε-αποκαλύπτοντας τον πραγματικό της χαρακτήρα,αλλά δίδει και στον πρόεδρο το δικαίωμα να γλυτώνει όποιους θέλει,όποτε θέλει,ως νέος αυτοκράτορας(μήπως γιατί αυτό είναι τελικά?)

(αναδημοσίευση από Πολίτη)

Χάρη σε επιχειρηματίες, κελί για μάνα ανήλικου για το ίδιο αδίκημα

Δίκαιη κοινωνία!

Μητέρα ανήλικου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ημερών επειδή δεν συμμορφώθηκε με τη διαταγή του δικαστηρίου για επικοινωνία του παιδιού της με τον παππού και τη γιαγιά από την πλευρά του αποβιώσαντος συζύγου της
Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε χάρη στους επιφανείς επιχειρηματίες οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 30 μέρες φυλάκιση για παρακοή δικαστικού διατάγματος, την πύλη των Κεντρικών Φυλακών περνούσε 25χρονη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η οποία διέπραξε το ίδιο αδίκημα.
Στην περίπτωσή της όμως, δεν έγινε καμία εισήγηση για αποφυλάκισή της με προεδρική χάρη. Αντίθετα, οδηγήθηκε στο κελί για να εκτίσει στο ακέραιο την 7ήμερη ποινή φυλάκισης που της επέβαλε το οικογενειακό δικαστήριο.
Δεν συγκίνησε τους αρμοδίους ούτε το γεγονός ότι το ανήλικο παιδί της 25χρονης, το οποίο είναι ορφανό, αναγκάστηκε, λόγω της φυλάκισης της μητέρας του, να βρεθεί εκτός της οικογενειακής στέγης και να τεθεί προσωρινά υπό τη φροντίδα του γραφείου Ευημερίας σε ένα περιβάλλον εντελώς άγνωστο.

Το έγκλημά της
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η νεαρή μητέρα, η οποία έχασε το σύζυγό της σε τροχαίο δυστύχημα και μεγαλώνει μόνη το παιδί τους, δεν συμμορφώθηκε με το διάταγμα του οικογενειακού δικαστηρίου για επικοινωνία του ανήλικου με τον παππού και τη γιαγιά, από την πλευρά του αποβιώσαντος πατέρα.
Στο άκουσμα της ποινής την οποία της επέβαλε το δικαστήριο η μητέρα έσκυψε το κεφάλι και συμμορφώθηκε με τη δικαστική απόφαση. Στο κελί, στα κρατητήρια των δικαστηρίων Λευκωσίας, κατά την αναμονή μέχρι να οδηγηθεί, σαν κοινός εγκληματίας, στις Κεντρικές Φυλακές, η 25χρονη έκλαιγε συνεχώς ενώ το μεγάλο της παράπονο ήταν ότι θα χάσει τη γιορτή στο σχολείο του παιδιού της, την ερχόμενη Παρασκευή. Ωστόσο, δέχθηκε τις συνέπειες των πράξεών της αξιοπρεπώς και χωρίς να ζητά ιδιαίτερη μεταχείριση.

Σοβαρό αδίκημα
Επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 7 ημερών ο δικαστής του οικογενειακού δικαστηρίου, Γ. Σεργίδης, τόνισε τη σοβαρότητα του αδικήματος της παρακοής δικαστικού διατάγματος.
Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι «αναμφισβήτητα, η σοβαρότητα του αδικήματος ανυπακοής σε διάταγμα του δικαστηρίου είναι πολύ μεγάλη. Η ανυπακοή καταβαραθρώνει αυτό τούτο το κύρος των δικαστηρίων, καθιστά δε την αποστολή τους αναποτελεσματική και κλονίζει την πίστη του κοινού προς αυτά». Πρόσθεσε δε ότι «ο υπό του δικαστηρίου πειθαναγκασμός σε υπακοή, σε περίπτωση ανυπακοής διατάγματος, δεν επιβάλλεται για διασφάλιση της αξιοπρέπειας ή εντιμότητας του δικαστηρίου ή του δικαστού, αλλά για παρεμπόδιση ανάρμοστης επέμβασης στην απονομή της δικαιοσύνης ή άλλως στο έργο του δικαστηρίου».

Για το εγγονάκι
Στο δικαστήριο προσέφυγαν ο παππούς και η γιαγιά του ανήλικου παιδιού της καταδικασθείσας από την πλευρά του συζύγου της που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα. Παραπονούνταν ότι η νύφη τους δεν τους έπαιρνε το εγγονάκι τους να το βλέπουν παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετικό δικαστικό διάταγμα. Ωστόσο, ενώπιον του δικαστηρίου, κατά την ακρόαση της αίτησης, μέσω του δικηγόρου τους, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν επιθυμούσαν τη φυλάκιση της 25χρονης αλλά εξεύρεση τρόπου συμμόρφωσης με το διάταγμα επικοινωνίας.
Παρόλα αυτά, η σοβαρότητα του αδικήματος της παρακοής δικαστικού διατάγματος, όπως αυτή αναγνωρίζεται μέσα από σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν άφηνε περιθώρια στο δικαστήριο για διαφορετική μεταχείριση της 25χρονης.


Για το συμφέρον
του παιδιού
Πέρα από τη σοβαρότητα του αδικήματος της παρακοής διαταγής του δικαστηρίου, στην απόφαση του δικαστή Γ. Σεργίδη, τονίζεται ότι «…το συμφέρον του παιδιού, τόσο το άμεσο, όσο και το βραχυπρόθεσμο, όσο και το μακροπρόθεσμο, απαιτεί όπως το παιδί έχει επικοινωνία με τους αιτητές, και όχι μόνο με τους παππούδες του, από πλευράς της μητέρας του. Η υγιής ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, η ωριμότητά του και γενικά η προσωπικότητά του, εξαρτάται εν πολλοίς και από τον παράγοντα αυτό. Η τυχόν δυσμενής επίδραση που θα έχει στο παιδί αν η μητέρα του εκτίσει ποινή φυλάκισης λίγων ημερών, επειδή η ίδια το επέλεξε – και αυτή η επίδραση εξαρτάται από το πώς θα παρουσιάσουν το γεγονός αυτό στο παιδί, η μητέρα του και ο περίγυρός της – θεωρώ ότι θα είναι πολύ μικρότερη από την πολύ μεγάλη βλάβη που θα υποστεί το συμφέρον του παιδιού, αν το παιδί εξακολουθήσει να μην έχει επικοινωνία με τους αιτητές». 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ

Κωδικός άρθρου: 949389

ΠΟΛΙΤΗΣ – 02/06/2010, Σελίδα: 42

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: