Περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας συνέχεια-περισσότερα «μεμονωμένα περιστατικά»…

(στα λινκ στο πλάι της σελίδας αυτής θα βρείτε και άλλα πολλά…)

(αναδημοσίευση από «Πολίτη»)

Τέσσερις αστυνομικοί στο εδώλιο του κατηγορουμένου

41 παράπονα, 2 διώξεις…

Η μία δίωξη σχετίζεται με επαφές αστυνομικού σε σχέση με επιχείρηση της συζύγου του και η άλλη σχετίζεται με καταγγελία για κακοποίηση αλλοδαπών από αστυνομικούς
ΓΡΦΑΕΙ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν τέσσερις αστυνομικοί, εναντίον των οποίων υποβλήθηκαν -στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της αστυνομίας- παράπονα από πολίτες και κρίθηκε ότι δικαιολογείται η ποινική τους δίωξη.
Το ένα παράπονο αφορούσε αστυνομικό που είχε εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις σε σχέση με την επιχείρηση της συζύγου του. Η υπόθεση κατέληξε στην είσοδό του σε ξένη περιουσία με σκοπό, βάσει της καταγγελίας, να διαπράξει «εγκληματική ενέργεια». Στο εδώλιο μαζί με τον αστυνομικό θα βρεθεί και η σύζυγός του.
Το δεύτερο παράπονο αφορά την καταγγελία ενός προσώπου από τρίτη χώρα ότι κακοποιήθηκε από τρεις αστυνομικούς. Η Αρχή έκρινε ότι δικαιολογείται η δίωξη και των τριών σε σχέση με τα αδικήματα της σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.


Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε από την Αρχή, το 2009 έφθασαν ενώπιόν της 112 παράπονα, τα 39 εκ των οποίων αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα 59 πράξεις που συνιστούσαν ευνοιοκρατική μεταχείριση, ή συμπεριφορά που έτεινε να δυσφημίσει το κύρος της αστυνομίας. Από το σύνολο των 112 παραπόνων, τα 14 κρίθηκε ότι δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Αρχής, δύο παράπονα αποσύρθηκαν από τους ίδιους τους παραπονούμενους, επτά παράπονα παραπέμφθηκαν στον αρχηγό αστυνομίας για δικούς του χειρισμούς, για 35 παράπονα διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, ενώ 13 παράπονα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εν αναμονή περισσότερων στοιχείων που ζητήθηκαν είτε από τους παραπονούμενους, είτε από άλλες υπηρεσίες.
Όπως εξηγεί η Αρχή στο σχετικό σημείωμα, η αναστολή της διερεύνησης κάποιων παραπόνων έγινε ύστερα από επανειλημμένες επιστολές προς τους παραπονούμενους για να καταθέσουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έπραξαν. «Τέτοια παράπονα», σημειώνεται, «παραμένουν ανοικτά και εάν οι παραπονούμενοι επιθυμούν να τα προωθήσουν, η Αρχή δυνατόν να αποφασίσει να τα εξετάσει». Για τα 33 παράπονα για τα οποία διεξήχθη προκαταρκτική έρευνα, η Αρχή εξηγεί ότι ζήτησε στοιχεία από την αστυνομία, αυτά μελετήθηκαν σε συνάρτηση με τους ισχυρισμούς των παραπονουμένων και εντέλει κρίθηκε ότι οι καταγγελλόμενοι ενήργησαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
Από τα 41 παράπονα που απέμειναν και εξετάστηκαν από τους ανακριτές της Αρχής, κρίθηκε ότι για 16 δεν προέκυπταν οποιαδήποτε πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα. Για τρία προέκυψαν ποινικά αδικήματα εναντίον αντίστοιχων αστυνομικών (ο γενικός εισαγγελέας προώθησε τη δίωξη μόνο για τα δύο), ενώ για τέσσερα προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα. Από αυτά, τα τρία προωθήθηκαν για πειθαρχική δίωξη, ενώ για το τέταρτο η Αρχή δεν εισηγήθηκε την πειθαρχική δίωξη λόγω της απολογίας του εμπλεκόμενου αστυνομικού προς τον παραπονούμενο. Υπό διερεύνηση παραμένουν 16 παράπονα.

Λευκωσία-Λεμεσός
Την πρωτιά σε ό,τι αφορά τους καταγγελλόμενους είχαν τα μέλη των αστυνομικών διευθύνσεων Λεμεσού και Λευκωσίας (29 και 28 αντίστοιχα). Ακολούθησαν οι αστυνομικές διευθύνσεις Πάφου και Λάρνακας με 15 παράπονα, τα μέλη του αρχηγείου αστυνομίας με 13 παράπονα, τα μέλη της α.δ. Αμμοχώστου με 3 παράπονα, τα μέλη της α.δ. Μόρφου με 2 παράπονα, τα μέλη της ΜΜΑΔ με 2 παράπονα και η λιμενική αστυνομία με ένα.

ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Κωδικός άρθρου: 942525

ΠΟΛΙΤΗΣ – 26/04/2010, Σελίδα: 43

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: