Ουκρανία:Ένα παράδειγμα αποτυχίας της “ελεύθερης” αγοράς-απ’τα πολλά

Η οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της κυρίως στους πιο αδύνατους,όπως είναι αναμενόμενο.

Ουκρανία,μια χώρα που πίστεψε,μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ,στην ελεύθερη αγορά.Η οποία όμως τελικά απεδείχθη μια απάτη.Σήμερα η Ουκρανία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση,με την βιομηχανία πεπαλαιομένη και σήμερα διαλυόμενη-αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων,και τις τράπεζες να καταρρέουν η μια μετά την άλλη.Με την κρίση,τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο.

Με τον ερχομό της κρίσης, η εθνική παραγωγή μειώθηκε κατά 40%.Και την πλήρωσαν-όπως ήταν αναμενόμενο-οι εργάτες.

Χερσώνα,μια πόλη στην ουκρανική ύπαιθρο,καθαρά βιομηχανική. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της πόλης-η βιομηχανία αγροτικού εξοπλισμού

KhersonMash, η οποία είχε εδώ και λίγα χρόνια μεταβιβαστεί σε ιδιώτες από το κράτος- σταμάτησε να πληρώνει τους 1500 εργαζόμενους της από τον Σεπτέμβριο του 2008,με πρόσχημα την κρίση.Το ίδιο και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της πόλης.

Τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι,οργισμένοι με την διοίκηση,αντιδρούν,θέτοντας υπό κατάληψη το εργοστάσιο της εταιρείας και διεκδικώντας τους απλήρωτους μισθούς τους(αξίας 500 000 ευρώ).Στις 2 Μαρτίου,τριακόσιοι εργαζόμενοι του εργοστασίου,με την αλληλεγγύη συναδέλφων τους από άλλους κλάδους,πραγματοποιούν διαδήλωση που καταλήγει στα γραφεία των επαρχιακών αρχών.

Και όλα αυτά χωρίς καμία επαφή με τα «εργατικά συνδικάτα», που τήρησαν μια μεσοβέζικη στάση στο όλο θέμα!Δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτοοργανώθηκαν και διεκδίκησαν τα εργασιακά τους δικαιώματα από μόνοι τους,χωρίς την «βοήθεια» «εργατοπατέρων».Δείχνοντας ότι οι ΙΔΙΟΙ είναι υπεύθυνοι για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και θέλουν να έχουν την μοίρα τους στα χέρια τους.

Η εργοδοτική πλευρά,ίσως λόγω της εντεινόμενης κρίσης,ίσως λόγω και της τόλμης των εργατών να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους,αρχίζει να απολύει εργαζομένους.

Και πολλοί πλέον-ακόμη και ο αντιδήμαρχος της πόλης- μιλούν για οργανωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης της κρίσης από τα αφεντικά των εταιρειών και τυχοδιώκτες με στόχο την απόλυση των εργαζομένων-εξαναγκάζοντας τους μάλιστα μέσω μη πληρωμών κοκ σε «παραίτηση» για να μην έχουν συνέπειες-ούτως ώστε να μπορέσουν να πουλήσουν την γη τους σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το σκηνικό στην Χερσώνα αποτελεί μια μικρογραφία του τι πάει να δημιουργηθεί σε ολόκληρη την χώρα.Οικονομική δυσπραγία και εξαθλίωση,αποτέλεσμα αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών.Που οδηγεί σε μεγάλη δυσαρέσκεια, απογοήτευση και κοινωνική αντίδραση,με πολλούς να νοσταλγούν τις ημέρες της πρώην ΕΣΣΔ,παρόλη την έλλειψη κοινωνικών ελευθεριών που υπήρχε τότε.Πολλοί, ακόμη και πολιτικοί εκπρόσωποι φιλελεύθερων κομμάτων,μιλάνε για ανάγκη εθνικοποιήσεων.

Και όλα αυτά με τα τοπικά γραφεία απασχόλησης να προκαλούν με τα ολοκαίνουργια κτίρια,τους καλοντυμένους διευθυντές και τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό-που όμως δεν μπορεί καν να δώσει ακριβείς αριθμούς-και να κατηγορούν τον κόσμο για «αδικαιολόγητο πανικό» την στιγμή που ο μέσος μισθός στην χώρα μειώθηκε κατά 20% σε ένα χρόνο,ο μέσος μισθός είναι μόλις 40 ευρώ πάνω από τον κατώτατο και η μεσαία τάξη εξαφανίζεται.

Η εξουσία της χώρας,βλέποντας τον κίνδυνο γενικευμένης κοινωνικής αντίδρασης,ο οποίος είναι μεγάλος,αν σκεφτεί κανείς ότι όχι μόνο η εργατική τάξη υποφέρει,αλλά και η μεσαία τάξη δέχεται χτυπήματα και συρρίκνωση της,διχάζεται ως προς το πως να αντιμετωπίζει την άσχημη κατάσταση πριν οι αντιδράσεις εξαπλωθούν.Ακόμη και η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποκαλέσει-δίκαια,αν και επιτηδευμένα- τα αφεντικά εγκληματίες,σε μια προσπάθεια να «ηρεμήσει» τα πράγματα.

Όμως οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός της χώρας,βουτηγμένος στην ανεργία και τα δάνεια -η «φούσκα των ακινήτων» σε δράση-δεν της δίνει καμία σημασία.Η αντιπολίτευση ούτε αυτή καταφέρνει να πείσει.Ο λαός της Ουκρανίας τους έχει βαρεθεί όλους,και ξεσπά.

Ο Αλεξάντερ Μπρέκμαν είχε πει ότι απαραίτητη προυπόθεση για να επαναστατήσει ο λαός και να πάρει την μοίρα του στα χέρια του είναι να φτάσουν τα πράγματα εκεί που δεν πάει άλλο όσο αφορά κοινωνική εξαθλίωση.

Συνέπεια αυτής της κρίσης-που αναδεικνύει τις μεγάλες εκ φύσεως αδυναμίες του καπιταλισμού- είναι πολλές κοινωνίες ανά το παγκόσμιο να προσεγγίζουν εκείνο το σημείο.

Η λύση που θα πρέπει να έρθει δεν πρέπει να βασίζεται σε αποτυχημένες ολοκληρωτικές συνταγές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν,αλλά ούτε στο καπιταλιστικό σύστημα-ελεγχόμενη ζούγκλα των μεγαλοκεφαλαιοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος.Οι Ουκρανοί,έχοντας υπόψη τους την κατάντια στην οποία τους οδήγησε η «ελεύθερη» αγορά, αλλά και την τυραννία της ΕΣΣΔ,πρέπει να μάθουν πλέον ότι μόνο αν οι ίδιοι πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους-χωρίς αφεντικά,χωρίς κράτος- μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα.

Το ίδιο και όλοι μας.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ουκρανία:Ένα παράδειγμα αποτυχίας της “ελεύθερης” αγοράς-απ’τα πολλά”

  1. Οι εργαζόμενοι στον Παναμά ξεσηκώνονται… « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από όποιον νομίζει ότι είναι ελεύθερος… Says:

    […] Ουκρανία:Ένα παράδειγμα αποτυχίας της “ελεύθερης” αγ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: