Θέσεις Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου σχετικά με την ανέγερση καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία

Θέσεις Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυπρου

Ημερομηνία Έκδοσης: Φεβρουάριος 6, 2009

 

Σε σχέση με την απόφαση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου να ανεγείρει Καθεδρικό Ναό στην ευρύτερη περιοχή του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου αφού μελέτησε τα σχέδια τα οποία έχουν υποβληθεί στο Δήμο Λευκωσίας για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας, επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

Η εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, και για το λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί από τη πολιτεία ως Αρχαίο Μνημείο.

Οποιαδήποτε νέα επέμβαση, θα πρέπει όχι μόνο να σέβεται το περιβάλλον και την ιστορία του χώρου, αλλά μέσα από ένα σύγχρονο σχεδιασμό – ο οποίος θα μπορεί να καταθέτει το στίγμα της δικής μας εποχής – να αναδεικνύει τα μνημεία που την περιβάλλουν. Έχουμε την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση όπως έχει υποβληθεί, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πιο πάνω παραμέτρους.

Χωροθέτηση

Ο πυκνός ιστός της παλιάς Λευκωσίας δεν προσφέρεται για την ανέγερση ενός ναού στο μέγεθος και την χρήση που προτείνεται.

Με την πρόταση αυτή γίνεται σημαντική ανατροπή του υφιστάμενου πολεοδομικού ιστού της περιοχής. Επίσης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, πιστεύει ότι η παρουσία ενός τόσου μεγάλου χώρου στάθμευσης στη περιοχή, θα εντείνει ακόμη περισσότερο το ήδη πολύ έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην εντός των τειχών πόλη, αφού θα αποτελεί πόλο έλξης των αυτοκινήτων.

Μορφολογία

Η αντιγραφή Βυζαντινών ναών είναι ατυχής. Σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του Δήμου για περιορισμένο ύψος το αποτέλεσμα είναι εντελώς ξένο, ως αποτέλεσμα το προτεινόμενο κτήριο όχι μόνο δε θα μπορέσει να ενταχθεί αρμονικά στο δομημένο περιβάλλον του, αλλά και θα λειτουργεί μονίμως αρνητικά σε σχέση με την ανάδειξη των μνημείων του ευρύτερου χώρου, αφού με τη μεγάλη του κλίμακα θα υποβάλλεται στις υπόλοιπες οικοδομές που το περιβάλλουν.

Εισηγήσεις Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου:

  1. Να γίνει έρευνα για την ανάγκη ανέγερσης νέου ναού, σε σχέση με τον αριθμό και το μέγεθος των ναών που υπάρχουν σήμερα.
  2. Να ενθαρρύνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου την ανανέωση της ναοδομίας στην Κύπρο. Υπάρχουν παραδείγματα νέων χώρων λατρείας σε όλο τον κόσμο που είναι μνημεία, σταθμός στην σύγχρονη αρχιτεκτονική.
  3. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου μπορεί να συνεργασθεί με την εκκλησία για την οργάνωση ενός συνεδρίου για την σύγχρονη Ναοδομία.
  4. Αποτέλεσμα ενός τέτοιου συνεδρίου θα ήταν το κτιριολογικό πρόγραμμα για ένα αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με θέμα μιαν σύγχρονη εκκλησία.

 

Πρόεδρος και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου 

Advertisements

2 Σχόλια to “Θέσεις Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου σχετικά με την ανέγερση καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία”

  1. Πάνελ-ανοικτή συζήτηση σχετικά με την σχεδιαζόμενη ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερ Says:

    […] […]

  2. Πάνελ-ανοικτή συζήτηση σχετικά με την σχεδιαζόμενη ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερ Says:

    […] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: