Επιστολή του ομίλου Έλευσις που αφορά την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην εντός των τειχών πόλη

• Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις:

Αρνούμεθα να «συνηθίσουμε» στην καταστροφή.

Δεν δεχόμαστε άλλο την λοβοτομή της Αισθητικής αλλά και της Ιστορικής μας Μνήμης.

Δεν θα επιτρέψουμε την ανέγερση ενός «Καθεδρικού Ναού» στην εντός των Τειχών Λευκωσία, γιατί η Λευκωσία, παλιά και νέα, ανήκει αποκλειστικά σε μας, τους Πολίτες της.

Το ζήτημα, δεν είναι Θρησκευτικό. Είναι αισθητικό, ιστορικό και λειτουργικό.

Συνιστά ύβρη στο παρελθόν αλλά και στην προοπτική του μέλλοντος μας η τυχόν ανέγερση ενός τεράστιου κτίσματος που αφ ενός είναι παντελώς ξένο στους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Παλιάς Λευκωσίας και αφ’ ετέρου θα προκαλέσει αφόρητη κυκλοφορική συμφόρηση λόγω της επισκεψιμότητας που θα προκαλέσει. Επισκεψιμότητα που ωστόσο δεν πρόκειται σε κανένα επίπεδο να επηρεάσει θετικά τα καταστήματα και την ζωή της πόλης, εφ’ όσον, ως γνωστόν η Εκκλησία λειτουργεί σε ώρες και μέρες που κατά κανόνα η εμπορική κίνηση είναι νεκρή.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Η ουσία βρίσκεται στο ότι ο Καθεδρικός Ναός που θέλει ο Αρχιεπίσκοπος να ανεγείρει είναι ένα Ξένο Στοιχείο στο σώμα της Πόλης και της Ιστορίας της. Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το παραδοσιακό αριστούργημα που αγκάλιασε με τα έξοχα Ενετικά Τείχη ο αρχιτέκτονας Τζούλιο Σαβορνιάνο. Δεν έχει καμία σχέση με το όραμα που έχουν οι νέοι Κύπριοι για το ομορφότερο κομμάτι της Λευκωσίας, που είναι ιδανικό για Πολιτισμό, Τέχνες, ψυχαγωγία και περιπάτους.

Έλεος! Με πάνω από 140 (!!!) εκκλησίες στην κεντρική και ευρύτερη Λευκωσία-αν υποθέσουμε πως υπάρχει αναγκαιότητα για…Καθεδρικό Ναό…αυτός πρέπει να γίνει στην κομψή και λιλιπούτεια Παλιά Πόλη; Τόση πια περιφρόνηση Κύριε Αρχιεπίσκοπε;

• Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις:

Με τεράστια ανησυχία μαθαίνουμε πως ορισμένοι παράγοντες του Δήμου Λευκωσίας και του Συμβουλίου, ενώ μέχρι πρότινος ήσαν κατηγορηματικά αντίθετοι, τελευταία άρχισαν να «κάμπτονται» και να στρογγυλεύουν τις θέσεις τους. Εύλογα, αυτό προκαλεί περίεργες σκέψεις που κινούνται σε σκοτεινές περιοχές, καθώς τίποτα απολύτως δεν έχει μεσολαβήσει που να είναι ικανό να μας κάνει να αλλάξουμε αντίληψη.

Τη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών είναι πρόθυμος να βάλει «χέρι» σε σπουδαία έργα υποδομής της χώρας μας, όπως το Μέγαρο Πολιτισμού η εκκλησία αντί να είναι συνεπής με το περιλάλητο «φιλάνθρωπο έργο της», σε περίοδο κρίσης είναι πρόθυμη να διαθέσει περί τα 9.000.000 από την προκλητικά αφορολόγητη και τεράστια περιουσία της προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανιστόρητες και ακαλαίσθητες φιλοδοξίες του προκαθημένου της.

Όταν, η ίδια η εκκλησία, ούσα προκλητικότατα απούσα από οποιαδήποτε σκέψη και διάθεση πραγματικής συνεισφοράς τόσο στους χειμαζόμενους συμπολίτες μας Κυπρίους ή Αλλοδαπούς, όσο και στην ίδια την Αισθητική και Ιστορία της Παλιάς Λευκωσίας.

Και εξηγούμεθα, ειδικά για το τελευταίο:

Η εκκλησία όπως είναι γνωστό τοις πάσι , έχει στην-αφορολόγητη- ιδιοκτησία της, κάποιες δεκάδες ιστορικά και παραδοσιακά κτίρια στην περιοχή.

Τα οποία βεβαίως, ουδέποτε φρόντισε, ουδέποτε σκέφτηκε να τα συντηρήσει, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να κάνει οτιδήποτε άλλο με αυτά, εκτός από να τα εγκαταλείψει στην τύχη τους καθιστώντας τα έτσι βαθμιαίως επικίνδυνα και ίσως ασύμφορα για κάθε επανόρθωση.

Γιατί άραγε;

Μήπως για να καταπέσουν ως ερείπια μόνα τους και μετά ως ιδιοκτήτρια να αναλάβει την εργολαβία στην ανέγερση ενός εξαμβλώματος; Κανείς δεν ξέρει.

Αλλά, αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρει η εκκλησία.

Μπορεί, να λέει ό,τι θέλει.

Αλλά, δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει!

Οι εκλεγμένοι Άρχοντες, αυτοί όλοι που Εμείς ψηφίσαμε και δικαίως τους θεωρούμε ως Υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των Πολιτών και όχι υπέρ των οποιοδήποτε συμφερόντων.

Ο Καθεδρικός, δεν θα χτιστεί στην Παλιά Λευκωσία, ακόμα και αν χρειαστεί να κατασκηνώσουμε εκεί για εβδομάδες ή μήνες.

Εάν τα αρμόδια όργανα δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ξέρουν πως μας βρουν απέναντι. Με κάθε τρόπο.

• Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις:

Καλούμε όλους τους Συμπολίτες μας να είναι σε εγρήγορση.
Καλούμε όλους τους Λευκωσιάτες που επιθυμούν την πλήρη αποκατάσταση του Ιστορικού Κέντρου με βάση την Ιστορία την Αρχιτεκτονική Παράδοση και Αισθητική να είναι έτοιμοι για αγώνα. Φαίνεται, πως κάποιοι είναι έτοιμοι να προδώσουν την εμπιστοσύνη που τους δείξαμε.

Γνωστοποιούμε ευθέως στην Δήμαρχο Λευκωσίας πως θα είμαστε στο πλευρό της σε κάθε ωραία μάχη για την προστασία της Πόλης μας από τους σφετεριστές και καταπατητές.

• Εμείς, ο Όμιλος Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού Έλευσις ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με αυτή των εκατοντάδων συμπολιτών μας για να φωνάξουμε:

Κάτω τα χέρια από την Παλιά Λευκωσία.

Όχι στον Καθεδρικό Ναό των 26 μέτρων ύψους!

Advertisements

2 Σχόλια to “Επιστολή του ομίλου Έλευσις που αφορά την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην εντός των τειχών πόλη”

  1. Πάνελ-ανοικτή συζήτηση σχετικά με την σχεδιαζόμενη ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερ Says:

    […] Επιστολή του ομίλου Έλευσις που αφορά την ανέγερση του… […]

  2. Πάνελ-ανοικτή συζήτηση σχετικά με την σχεδιαζόμενη ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά Λευκωσία « M4trix87 Κανείς δεν είναι περισσότερ Says:

    […] Επιστολή του ομίλου Έλευσις που αφορά την ανέγερση του… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: