ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΕΛΕΥΣΙΣ” ΣΤΟΝ Κο. ΝΙΚΟ ΣΙΑΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Διαβάσαμε με  προσοχή την επιστολή που δημοσιεύτηκε  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  του εκτελεστικού προέδρου του  ομίλου Σιακόλα, Νίκου Σιακόλα,  σχετικά με την ανέγερση νέου  καθεδρικού ναού στην εντός  των τειχών πόλη.

 Καταρχήν ο κ.  Σιακόλας, θεωρεί πως ο υφιστάμενος καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη είναι ανεπαρκής και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός καθεδρικού ναού.

 Θα θέλαμε να  παρατηρήσουμε, πως η θέση μας  δεν είναι να παραμείνει ο  Άγιος Ιωάννης ως καθεδρικός ναός. Εκείνο που λέμε είναι ότι υπάρχουν άλλες εκκλησίες στην περιοχή οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καθεδρικοί ναοί, όπως ο ιστορικός ναός της Φανερωμένης ή ακόμη και ο ναός της Παναγίας στην Παλλουριώτησσα, ο οποίος διαθέτει και τον ανάλογο όγκο για να φιλοξενεί εκατοντάδες πιστούς στις επίσημες τελετές.

 Με αυτό τον  τρόπο θα αποφευχθεί η κατεδάφιση  ουσιαστικά ενός ολόκληρου τετραγώνου  στην εντός των τειχών πόλη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί από μόνη της ένα  μνημείο που θα πρέπει να  διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

 Ο κ. Σιακόλας, αναφερόμενος στα σχέδια του νέου καθεδρικού, κάνει λόγο για ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αντάξιο της ιστορίας, της δράσης και της προσφοράς της εκκλησίας στον τόπο. Ενώ συμφωνεί ότι ο νέος καθεδρικός πρέπει να συνάδει με την αρχιτεκτονική και τον χαρακτήρα της περιοχής, επικαλείται ενημέρωση που έτυχε (από ποιους δεν αναφέρει) για να μας πει ότι όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη, ενώ το μέγεθος του ναού θα είναι το ένα τρίτο του ναού της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο.

 Δεν ξέρουμε από ποιους έτυχε ενημέρωση ο κ. Σιακόλας, όμως η ανεξάρτητη έκθεση των τριών εμπειρογνωμόνων που έγινε για λογαριασμό του πλέον αρμόδιου σώματος για τέτοια θέματα στην Κύπρο, του ΕΤΕΚ, άλλα αναφέρει.

 Σύμφωνα με την έκθεση ο ναός χωροταξικά δεν πρέπει να ανεγερθεί στην περιοχή δίπλα από την Αρχιεπισκοπή. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, όχι σε αναβάθμιση αλλά σε υποβάθμισή της, λόγω των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν από την λειτουργία ενός τέτοιου ναού.

 Όσον αφορά για το εάν συνάδει ο ναός με τον χαρακτήρα της περιοχής, η έκθεση των τριών ειδικών είναι ξεκάθαρη: Δύο καθηγητές και ένας διδάκτορας πανεπιστημίου θεωρούν ότι ο προτεινόμενος νέος καθεδρικός ναός στη Λευκωσία που προτίθεται να αναγείρει η Αρχιεπισκοπή, ουδεμία σχέση έχει με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική αλλά και με την κυπριακή αρχιτεκτονική. Οι τρεις θεωρούν ότι ο προτεινόμενος ναός έχει περισσότερη σχέση με τη σλάβικη αρχιτεκτονική.

Και για να απαντήσουμε  στην αναφορά για τον όγκο του  προτεινόμενου καθεδρικού, οι τρεις μελετητές συμφωνούν, πως δεν είναι το μέγεθος ή το ύψος που θα προκαλέσει προβλήματα αλλά η χωροταξική τοποθέτηση του νέου καθεδρικού. Δεν είναι λοιπόν θέμα όγκου αλλά τοποθέτησης. Στην περιοχή δεν πρέπει να κτιστεί ναός!

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Σιακόλας, αναφέρει πως σε αρκετές περιπτώσεις και σε πολλές χώρες υπήρξαν αντιδράσεις στην δημιουργία μνημείων και κτισμάτων τα οποία αργότερα άφησαν εποχή. Μάλιστα αναφέρει το παράδειγμα της Ακρόπολης. Συγγνώμη που θα απογοητεύσουμε τον κ. Σιακόλα, αλλά για την κατασκευή της Ακρόπολης από τον Περικλή δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Τουναντίον, οι Αθηναίοι έκαναν το παν για να δουν το έργο να ολοκληρώνεται. Μετέφεραν μάλιστα το ταμείο της Πανελλήνιας Συμμαχίας από τη Δήλο στην Αθήνα για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο. Ο Περικλής κατηγορήθηκε για διάφορα άλλα πράγματα, αλλά ποτέ για την απόφασή του να ανακατασκευάσει την Ακρόπολη των Αθηνών η οποία είχε καταστραφεί από τον Ξέρξη το 480 π.χ. Εξάλλου νομίζουμε πως η σύγκριση του Σλάβικου ρυθμού καθεδρικού με την περίπτωση της Ακρόπολης των Αθηνών, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, είναι το λιγότερο ατυχής.

 Τέλος δημιουργούνται  ερωτηματικά για το όψιμο ενδιαφέρον  του προέδρου του ομίλου Σιακόλα  για το κτίσιμο νέου καθεδρικού. Δύσκολα κάποιος μπορεί να πιστέψει πως ένας επιχειρηματίας του εκτοπίσματος του Νίκου Κ. Σιακόλα, ο οποίος επένδυσε, όπως αναφέρει στην επιστολή του, αρκετά εκατομμύρια στην παλιά Λευκωσία,  ενδιαφέρεται τόσο ζεστά για το θέμα μόνο και μόνο επειδή είναι πολίτης και ορθόδοξος χριστιανός.

 

Όμιλος  Φίλων Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλευσις»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: